Kokin CV: vinkkejä ja esimerkkejä kirjoittamiseen

Niin kuin kokit teroittavat veitsiä, myös CV tarvitsee teroittaa, että se esittelee saavutuksesi ja uratavoitteesi. CV on lippu unelmiesi työhön. Matka voi kuitenkin olla haastava, varsinkin jos et tiedä mistä aloittaisit. Kirjoittaminen ei myöskään ole aina niin yksinkertaista, kun kyseessä on työ, jossa työpäivät ovat pitkiä ja tahti on nopea. Kokin CV:stä tulisi käydä ilmi intohimo ruoanlaittoa kohtaan, luovuus ja kyky toimia paineen alla riippumatta siitä, haluatko tehdä töitä ravintolassa, pitopalvelussa vai ruoanlaittokoulussa.

Onko ATS sinulle tuttu? Se tarkoittaa hakijoiden seurantajärjestelmää (applicant tracking system).  Rekrytoijat käyttävät tätä automaattista ohjelmistoa karsiakseen CV:itä eri tekijöiden, kuten kokemusvuosien tai erityisosaamisen perusteella. Jos CV:si läpäisee automaattiset ohjelmistot, se lisää mahdollisuuksiasi tulla huomatuksi ja päästä haastatteluun.

Tästä kokin CV-oppaasta löydät kaiken mitä tarvitset ravintola-alalla työskentelyyn. Olit sitten keittiömestari tai apukokki, me kerromme sinulle, mitä tietoja sinun kannattaa lisätä. Prosessimme avulla saat tietoja Suomen työmarkkinoista, alan uusimmista trendeistä ja vinkkejä, joiden avulla laadit joukosta erottuvan CV:n, joka osoittaa taitosi ja kokemuksesi. Eli nyt kaikki kokeneet ammattilaiset ja uran alussa olevat kokit kuulolle – sukelletaan CV-maailmaan ja laaditaan CV, jolla erotut joukosta ja saat unelmiesi työpaikan.

Luo ammattimainen CV nyt

CV:n kirjoittaminen: mistä aloitan?

Jos haluat tehdä tehokkaan kokin CV:n, on tärkeää ymmärtää omat uratavoitteet. Ota askel taaksepäin ja pohdi, millaisesta kokin työstä olet kiinnostunut. Vastaamalla näihin kysymyksiin voit räätälöidä CV:si hakemasi työpaikan mukaan ja lisätä mahdollisuuksiasi menestyä.

Kun uratavoitteesi ovat selviä, on aika aloittaa CV:n kirjoittaminen. Suosittelemme laatimaan CV-pohjan ja työpaikkakohtaisen CV:n.

Kokin CV-pohja

CV-pohja on kattava asiakirja, josta löytyvät kaikki taitosi, työkokemuksesi ja saavutuksesi. Se toimii pohjana työpaikkakohtaiselle CV:lle, ja sen avulla voit räätälöidä CV:si nopeasti ja helposti hakemasi työpaikan mukaan.

Vinkki: Pidä tämä asiakirja ajan tasalla, kun opit uusia taitoja tai saat työkokemusta. Näin pysyt perillä kaikista muutoksista ja saavutuksista. Jatkossa voit helposti kopioida ja liittää kaikki tarvittavat tiedot työpaikkakohtaiseen CV:hen.

Kokin työpaikkakohtainen CV

Työpaikkakohtainen CV räätälöidään hakemasi työpaikan mukaan. Sen pitäisi korostaa taitoja ja kokemusta, jotka sopivat työpaikkaan parhaiten, ja käyttää avainsanoja ja lauseita, jotka sopivat työpaikkailmoitukseen. Näin erotut paremmin muiden hakijoiden joukosta ja pääset todennäköisemmin haastatteluun.

Monet uskovat virheellisesti, että yleisluontoisen CV:n käyttäminen jokaiseen työhakemukseen lisää mahdollisuutta saada työpaikka. Todellisuudessa tämä taktiikka voi heikentää työnhakua ja mahdollisuuksia päästä haastatteluun.

Kokin CV-esimerkki

Kokin CV-esimerkki

Lataa tämä CV-esimerkki PDF-tiedostona

Tämän CV:n on kirjoittanut apulaiskeittiömestari, jolla on kokemusta tiiminvetämisestä ja tavoitteena edetä keittiömestariksi. Hän esittelee kovia taitoja mitattavilla saavutuksilla, kuten keittiökustannusten pienentäminen 1 000 eurolla kuukaudessa ja henkilöstökoulutuksen ja ruokaturvallisuuden osaaminen. Hänen koulutuksensa ja todistuksensa kertovat hänen pätevyydestään, mikä tekee hänestä ihanteellisen ehdokkaan.

Luo ammattimainen CV nyt

Mitä tietoja kokin CV:n pitäisi sisältää?

Vaikka kokin CV noudattaakin samaa mallia kuin muutkin CV:t, tarvitsee se kuitenkin räätälöidä ravintola-alan mukaiseksi. Kun olet valmistellut, kirjoittanut, muokannut ja oikolukenut sekä CV-pohjan ja työpaikkakohtaisen CV:n, olet valmis tekemään vaikutuksen mahdollisiin työnantajiin. Varmista, että vahvuutesi ja taitosi on esitelty selkeästi ja tehokkaasti yksinkertaisella osiokohtaisella jaolla.

Näin kirjoitat kokin CV-profiilin

CV-profiili on lyhyt yhteenveto CV:n yläosassa, joka korostaa hakemasi työpaikan kannalta oleellista työkokemusta, pehmeitä taitoja ja pätevyyttä. Koska rekrytoijat katsovat usein tämän osion ensin, on tärkeää käyttää aikaa sen laatimiseen. CV-profiilin pitäisi olla helppolukuinen ja tehdä vaikutus lukijaan. Katso lisää tietoja CV-profiilin kirjoittamisesta tästä.

Esimerkkejä kokin CV-profiileista

Keittiömestarin CV-profiiliesimerkki

Kunnianhimoinen keittiömestari yli 10 vuoden kokemuksella arvostetuissa ravintoloissa ja hotelleissa. Vahvuuksiani ovat ruokalistojen suunnittelu, ruoan valmistelu, asettelu ja keittiön johtaminen. Olen johtanut yli 20 kokin ja keittiöhenkilökunnan tiimiä valmistaen korkealaatuisia annoksia, jotka ylittävät asiakkaiden odotukset. Omaan erinomaisen kommunikaatio- ja johtajuustaidot, joiden avulla ylläpidän positiivista ja yhteistyöhenkistä työympäristöä.

Linjakokin CV-profiiliesimerkki

Motivoitunut linjakokki yli 5 vuoden kokemuksella. Vahvuuksiani ovat ruoan valmistelu, erilaiset ruoanlaittotekniikat ja keittiön turvallisuus. Olen tehnyt yhteistyötä keittiömestareiden kanssa valmistaen upeita annoksia, jotka ylittävät asiakkaiden odotukset. Varmistan keittiön optimaalisen toiminnan inventaarion hallinnalla, ylläpitämällä hygieniastandardeja ja noudattamalla ruoanturvallisuussäädöksiä. 

Apukokin CV-profiiliesimerkki

Innokas apukokki 2 vuoden kokemuksella. Vahvuuksiani ovat ruoan valmistelu, erilaiset ruoanlaittotavat ja keittiön turvallisuussäädösten noudattaminen. Olen toiminut erilaisissa tiimeissä valmistaen korkealaatuista, asiakkaiden odotukset ylittävää ruokaa. Olen erittäin tarkka ja motivoitunut ylläpitämään positiivista ja tuottavaa työympäristöä.

Apulaiskeittiömestarin CV-profiiliesimerkki

Taitava apulaiskeittiömestari yli 8 vuoden kokemuksella. Vahvuuksiani ovat ruokalistojen suunnittelu, ruoan valmistelu, asettelu ja keittiön johtaminen. Olen johtanut yli 10 kokin ja keittiöhenkilökunnan tiimiä valmistaen annoksia, jotka ylittävät asiakkaiden odotukset. Omaan vahvat kommunikointi- ja johtajuustaidot ja keskityn positiivisen ja yhteistyöhenkisen työympäristön luomiseen. 

Kondiittorin CV-profiiliesimerkki

Luova kondiittori yli viiden vuoden kokemuksella erilaisista hotelleista ja lomakylistä. Vahvuuksiani ovat jälkiruokien valmistaminen, leivonta ja asettelu. Olen onnistuneesti johtanut erilaisia korkeintaan viiden kondiittorin tiimejä tarjoten erinomaisen ruokailukokemuksen asiakkaille. Haluan kehittää vuorovaikutus- ja johtajuustaitojani tehdäkseni muiden kokkien kanssa yhteistyössä luovia ruokalistoja ja rikkoa jälkiruoka-alan rajoja. 

Mitä taitoja kokin CV voi sisältää

CV:n kirjoittamisessa tarvitsee ottaa huomioon kolmenlaisia taitoja: kovat, pehmeät ja siirrettävät taidot.

 • Kovat taidot ovat mitattavaa osaamista, jota voit oppia kursseilla, koulussa tai työkokemuksen kautta.
 • Pehmeät taidot tulevat luonnostaan ja ne kertyvät elämän aikana.
 • Siirrettävät taidot ovat jotakin siltä väliltä. Niitä kannattaa korostaa, jos haluat osoittaa taitojasi mahdolliselle työnantajalle.

Voit korostaa kovia ja siirrettäviä taitoja käyttämällä erillistä “Taidot” -osiota. Pehmeät taidot taas kannattaa laittaa CV-profiiliin. Lue lisää taitojen lisäämisestä täältä, jotta CV:si erottuu joukosta.

Esimerkkejä pehmeistä taidoista kokin CV:ssä

 • Huolellisuus
 • Kommunikaatiotaidot
 • Luova ajattelu
 • Johtajuus
 • Ajanhallinta
 • Ongelmanratkaisu
 • Tiimityö
 • Yhteistyötaidot
 • Empatia

Esimerkkejä kovista taidoista kokin CV:ssä

 • Keittiön johtaminen
 • Erilaiset ruoanlaittotekniikat
 • Ruoan valmistelu ja käsittely
 • Ruokalistojen suunnittelu tai reseptien luominen
 • Keittiön varusteiden ja työkalujen tuntemus
 • Ruoan turvallisuuskäytäntöjen tuntemus
 • Hygieniaosaaminen
 • Ruoan asettelu
 • Liiketoiminnan johtaminen

Työkokemus kokin CV:ssä

Työkokemus on CV:n tärkein osio kaikenlaisille kokeille. On siis tärkeää kertoa selkeästi, mitä teit ja saavutit, riippumatta siitä oletko apulaiskeittiömestari tai linjakokki. Suosittelemme luettelemaan työpaikat käänteisessä aikajärjestyksessä, eli viimeisin työ ensin. Voit myös lisätä lyhytaikaiset työkokemukset tai työharjoittelut.

Esimerkkejä saavutuksista kokin CV:ssä

 • Johdin uuden ruokalistan kehittämistä, mikä johti ravintolan tuottojen 20 %:n kasvuun neljässä kuukaudessa.
 • Mentoroin ja koulutin kuuden nuoremman keittiömestarin tiimiä, saavuttaen 35 %:n kasvun KPI-arvoissa kolmen kuukauden aikana.
 • Koordinoin ja johdin 10 kokin tiimiä, toimittaen huippuluokan ruokia yritystapahtumaan, jossa oli yli 500 vierasta.
 • Otin käyttöön tehokkaat keittiön turvallisuusprotokollat, joiden seurauksena tapaturmat vähenivät 75 %
 • Suunnittelin ja esittelin uuden jälkiruokamenun, jonka seurauksena jälkiruokien myynti kasvoi 30 % ja asiakasarvostelut olivat erinomaisia.

Koulutus kokin CV:ssä

Vaikka kokin työhön ei aina vaadita pätevyyttä tai tutkintoa, monet kokit oppivat taitonsa käytännön työkokemuksella keittiössä. Jos kuitenkin haluat keittiömestariksi, kannattaa hankkia tutkinto tai aloittaa vaikka oppisopimuskoulutus, jossa pääset kehittämään taitoja ja etenemään uralla. Myös erikoisosaamisen koulutukset tai ruokaturvallisuuteen tai ravitsemukseen liittyvät sertifikaatit lisäävät kokin pätevyyttä ja antavat kilpailuetua työmarkkinoilla.

 • Koulun/oppilaitoksen nimi
 • Tutkinto
 • Sijainti
 • Suoritusaika, valmistumisvuosi tai merkintä “nykyhetki”

Rakenne:

[Tutkinnon nimi], [koulun/oppilaitoksen nimi], [Sijainti], [Suoritusaika, valmistumisvuosi tai merkintä “nykyhetki”]

Esimerkkejä koulutuksesta CV:ssä

Ravintola-alan perustutkinto, kokin tutkinto, Ammattiopisto Varia, Vantaa, Suomi, 2023-Nykyhetki

Restonomi - kokin tutkinto, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Helsinki, Suomi, 2017

Kurssit ja sertifikaatit kokin CV:ssä

Jos haluat jatkuvasti parantaa ammattitaitoasi, sinun kannattaa harkita ilmoittautumista kursseille tai sertifikaattien hankkimista. Nämä voivat tarjota sinulle lisätietoa ja asiantuntemusta keittiötyön eri aloilla. Lisäksi on hyvä käytäntö pitää kirjaa näistä sertifikaateista CV-pohjassasi ja pitää ne valmiina työhaastattelua varten. Lisäksi kielitaidon, harrastuksen tai kiinnostuksen kohteiden sisällyttäminen CV:hen voi osoittaa intohimoasi ja omistautumistasi alaa kohtaan.

Luo ammattimainen CV nyt

Yhteenveto

Kokin työn saaminen voi olla haastavaa, mutta mahdollista oikealla strategialla ja ajattelutavalla. Kun tunnistat kirjoittamisen vahvuudet ja heikkoudet ja esittelet työhistoriasi lyhyesti ja ytimekkäästi, erotut muiden hakijoiden joukosta ja saat ajan saatossa itsevarmuutta. Esimerkkiemme ja CV:n kirjoitusvinkkiemme avulla pääset eteenpäin.

Muista, että työnhaku on monimutkaista ja epäonnistuminenkin on yleistä. Kun keskityt parantamaan taitojasi ja räätälöit CV:n hakemasi työpaikan mukaan, prosessi on kuitenkin helpompi. Me rohkaisemme sinua kehittämään kirjoittamis- ja muokkaamistaitoja jatkuvalla harjoittelulla, mistä voi olla sinulle etua työnhaussa ja urakehityksessä.

Lisää vinkkejä:

 • Kirjoita CV ytimekkäästi ja vakuuttavasti ja varmista, että se on helppolukuinen, yhtenäinen ja läpäisee automaattiset ohjelmistot.
 • Räätälöi CV hakemasi työpaikan mukaan ja liitä mukaan hakemus.
 • Käytä ammattimaista kieltä, oleellisia avainsanoja ja osioita, jotka sopivat hakemaasi työhön.
 • Vältä persoonapronominien (minä, me) käyttöä CV:ssä.
 • Varmista, että CV täyttää hakemasi työpaikan vaatimukset.
 • Pidä CV ajan tasalla ja käytä vain oleellisia tietoja.
 • Tarkista ja päivitä CV säännöllisesti varmistaaksesi, että se näyttää taitosi ja kokemuksesi aina parhaassa valossa.

Mitä seuraavaksi?

Me tarjoamme yli 9 erilaista CV-mallia. Jos sinulla on jo CV mutta tarvitset apua sen oikolukemiseen tai korjaamiseen, kirjoittamisen asiantuntijamme ovat apunasi.

Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos tarvitset apua työhakemuksesi kanssa. Me olemme sitoutuneet auttamaan sinua uramatkallasi.

Pysy luovana ja motivoituneena, kun harjoittelet CV:n kirjoittamista. Me toivotamme sinulle onnea työnhakuun!

UKK

Miten pääsen kokiksi Suomessa?

Kokin työ vaatii ennen kaikkea kovaa työtä ja sitoutumista. Huomioi, että ravintola-alan tutkinto ei ole suora tie kokiksi. Vaikka se voikin auttaa sinua saamaan työpaikan linjakokkina tai apukokkina, tarvitset oikeasti muutakin. Intohimo ja oikeat taidot voivat auttaa sinua etenemään urallasi ja tulemaan parhaaksi versioksi itsestäsi. Jos haluat työskennellä Michelin-ravintoloissa, sinulla tulee olla erinomainen profiili, loistava työhistoria ja saavutuksia.

Miten kokin CV kannattaa formatoida?

Kokin CV:n tulee olla hyvin jäsennelty, helppolukuinen ja visuaalisesti tyylikäs. Aloita valitsemalla malli, joka sopii hakemaasi työpaikkaan ja heijastaa luonnettasi. Valitse sellainen fontti ja koko, että asiakirja pysyy helppolukuisena ja ammattimaisena.

Käytä osioissa ranskalaisia viivoja ja korosta taitoja, työkokemusta, saavutuksia ja otsikoita. Käytä yhtenäistä ulkoasua koko asiakirjassa.

Miten pitkä kokin CV:n pitäisi olla?

Kokin CV:n pitäisi olla korkeintaan kaksi sivua, sillä rekrytoijilla ei yleensä ole aikaa lukea 3-4 sivun CV:tä Keskity korostamaan olennaisimpia taitoja, työkokemusta ja pätevyyttä.

Mikä on paras CV-malli kokille?

Vaikka haluaisit valita värikkään ja visuaalisen CV:n, sen ei pitäisi olla tavoitteesi. Kokin CV:n tulisi olla yksinkertainen, selkeä ja ammattimainen. Se kannattaa kirjoittaa käänteisessä aikajärjestyksessä, jolloin viimeisin työpaikka on ensimmäisenä. Visuaalisesti raskas malli voi viedä huomion tärkeämmiltä tiedoilta. Valitse malli, jota on helppo muokata ja jolla voit esitellä taitosi ja kokemuksesi lyhyesti mutta tehokkaasti.

Luo ammattimainen CV nyt

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin