Suosittelijat ansioluettelossa; pakollinen vai vapaaehtoinen?

Elämässäsi tulee piste, jossa joko alat tai päätät etsiä uutta suuntaa urallasi. Tämä vaatii ansioluettelon muokkaamista. Vaikka kaikkien CV:n osien pitääkin olla ajantasaisia ja tehdä vaikutus, suosittelijoiden merkityksestä voi olla montaa mieltä.

Luo ammattimainen CV nyt

Mitä suosittelijat ovat?

Suosittelijat ovat henkilöitä, joilla on kokemusta työskentelystä kanssasi työympäristössä, ja jotka pystyvät kertomaan kyvyistäsi ja luonteenpiirteistäsi. Rekrytoijat voivat ottaa heihin yhteyttä ja pyytää heitä antamaan puolueettoman mielipiteen hakijan taidoista ja sopivuudesta työpaikkaan.

Kannattaako suosittelijat mainita CV:ssä?

Suosittelijoiden tarpeellisuus riippuu haettavasta työpaikasta. Jos yritys selkeästi osoittaa, että sinulla tulee olla suosittelijoita CV:ssä, sinulla ei ole vaihtoehtoa. Jos he eivät kuitenkaan vaadi tätä, on parempi jättää ne pois. Rekrytoijat haluavat ennemmin enintään 2 sivun mittaisen ansioluettelon, joten tilan kanssa kannattaa olla tehokas. Lisäksi on hyödyllisempää käyttää suosittelijoita hakuprosessin myöhemmässä vaiheessa. Suosittelijoiden kertominen voi olla hyödyksi, jos sinulla ei ole tarpeeksi työkokemusta ja haluat täyttää CV:si tyhjät kohdat.

Suosittelijoiden lisäämisen plussat ja miinukset

Suosittelijoiden lisääminen ansioluetteloon tarjoaa usein erilaisia etuja. Yksi sen suurista hyödyistä on se, että se antaa CV:llesi uskottavuutta. Hakija, joka on maininnut ansioluettelossaan suosittelijoita, jotka pystyvät todistamaan hänen taidoistaan, on uskottavampi kuin hakija, jolla ei ole suosittelijoita. Lisäksi jos suosittelijasi on tunnettu alalla tai hän on hyvässä asemassa organisaatiossa, se voi tehdä vaikutuksen rekrytoijaan. Suosittelijoiden lisääminen voi kuitenkin olla myös haitaksi. Kuten aiemmin mainittiin, suosittelijoiden lisääminen vaatii tilaa, ja sitä ei välttämättä ole riittävästi, jos sinulla on paljon työkokemusta. Suosittelijoiden lisääminen voi myös olla tarpeetonta, jos olet vasta hakuprosessin alkuvaiheessa.

Luo ammattimainen CV nyt

Suosittelija tyypit

On erittäin todennäköistä, että olet työskennellyt muiden ihmisten kanssa vuosien varrella. Näitä henkilöitä voivat olla:

 • Työnantajasi. Kuten aiemmin mainittiin, rekrytoija ottaa yhteyttä suosittelijaan kysyäkseen osaamisestasi ja luonteestasi. Esimiehenäsi toimiva kollega voi olla erinomainen suosittelija, koska hän pystyy kertomaan luotettavuudestasi ja täsmällisyydestäsi
 • Kollegasi. Joku, joka työskenteli kanssasi projektin parissa voi olla täydellinen henkilö kertomaan sinusta, sillä heillä on kokemusta osaamisestasi ja luonteestasi. Erityisesti silloin, jos olet ollut korkeammassa asemassa kuin kollegasi, koska he voivat tukea kertomiasi esimiestaitoja
 • Opettajasi. On mahdollista, että sinulla ei ole työkokemusta, etkä siksi tunne ketään, joka voisi tukea sinua ammattitasolla. Voit käyttää suosittelijana myös opettajaasi

Suosittelijan kriteerit

Pidä mielessäsi, että suosittelijat voivat vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiisi saada työpaikka. Varmista siis, että he antavat todennäköisesti positiivista palautetta sinusta työntekijänä. Älä myöskään laita suosittelijaksi naapuria, ystäviä tai perheenjäseniä, sillä heidän mielipiteensä voivat olla puolueellisia.

Miten saada suosittelijoita

On tärkeää pyytää lupa, ennen kuin lisäät ketään suosittelijaksi. Tämän voi tehdä eri tavoilla riippuen suosittelijasi ja sinun välisestäsi suhteesta. Suositusta on paras pyytää kasvokkain, koska voit selittää, millaisista työpaikoista olet kiinnostunut ja selvittää, mitä he ajattelevat sinusta työntekijänä. Myös sähköposti tai muu viesti voi riittää. Yleisesti kannattaa yrittää löytää ainakin kolme suosittelijaa ansioluetteloon.

Luo ammattimainen CV nyt

Vaihtoehtoiset suosittelijat, jos työkokemusta ei ole tarpeeksi

On mahdollista, että et ole ehtinyt kartuttaa paljon työkokemusta vuosien varrella, etkä siksi tunne ketään, jonka voisit lisätä suosittelijaksi. Jos näin on, voit lisätä muita henkilöitä lisäämään ansioluettelosi uskottavuutta. Kuten aiemmin mainittiin, voit lisätä suosittelijaksi esimerkiksi opettajasi. Jos tämä henkilö on ollut mukanasi esimerkiksi opinnäytetyön tekemisessä, hän pystyy kertomaan organisatorisista ja tutkimustaidoistasi. Jos olet ollut jonkin kerhon jäsen, voit pyytää sen vetäjää suosittelijaksi. Toinen esimerkki voi olla vaikka vapaaehtoistyön vetäjä, jos olet ollut aiemmin vapaaehtoistyössä mukana. Vaikka rekrytoijat haluavat mieluiten ammattiin liittyviä suosittelijoita, nämä vaihtoehdot varmistavat myös, että mahdollisuutesi työpaikan saantiin paranevat.

Miten ja mihin lisätä suosittelijat CV:ssä

Pidä mielessäsi, että suosittelijat pitäisi lisätä ansioluettelon loppuun. Sisällytä suosittelijoiden tietoihin heidän nimensä, tittelinsä, työnantajansa ja lyhyt kuvaus suhteestasi heihin. Vaikka yhteystietojen lisääminen onkin yleistä, voi olla myös hyödyksi jättää ne pois. Ensinnäkin rekrytoija ottaa ensin yhteyttä sinuun kysyäkseen suosittelijoiden yhteystietoja, joten tiedät jo siinä vaiheessa, että he harkitsevat sinua vakavasti, koska he selvittävät taustaasi. Toisekseen, kun tiedät heidän tekevän taustatutkimusta, voit kertoa suosittelijoillesi heidän saavan pian puhelun, joten he voivat valmistautua. Suosittelijat eivät välttämättä myöskään pidä siitä, että heidän yhteystietonsa laitetaan julkisesti jonnekin, jos CV:si on verkossa ja lisäät heidät siihen.

Suosittelijan valmistaminen puheluun

Kun tiedät rekrytoijan ottavan yhteyttä suosittelijoihisi, voit valmistaa heidät siihen lisätäksesi mahdollisuuksiasi saada työpaikka. Tähän on useita eri tapoja. Ensimmäinen askel on kertoa heille tilanteesta, hakemastasi työpaikasta (ja jos mahdollista, kertoa heille työn kuvaus) ja organisaation nimi. Voit myös pyytää suosittelijoitasi korostamaan tiettyjä taitojasi ja saavutuksiasi heidän puhuessaan puhelimessa rekrytoijan kanssa. Yleisesti rekrytoijat kysyvät suosittelijoilta samanlaisia kysymyksiä kuin hakijoiltakin. Näitä voivat olla esimerkiksi työn alkamis- ja päättymisaika, lähtemisen syy, vastuualueet, täsmällisyys, vahvuudet ja heikkoudet, miten hyvin hakija tulee toimeen muiden kanssa jne.

Luo ammattimainen CV nyt

Mitä mainita ja jättää mainitsematta suosittelijoista

Kaiken yllä olevan lisäksi, on tärkeää ottaa seuraavat huomioon:

 • Järjestä suosittelijat aakkosjärjestyksessä
 • Kiitä suosittelijoita, jos saat työpaikan
 • Ole ajoittain yhteydessä suosittelijoihisi
 • Muokkaa suosittelijoita hakemasi työpaikan mukaan
 • Älä lisää ketään suosittelijaksi, jolla on huonoja kokemuksia kanssasi
 • Älä lisää vanhaa suosittelijaa ansioluetteloosi. Ellei työkokemuksesi ole olematon,
 • Älä lisää ensimmäistä työnantajaasi suosittelijaksi älä tee suosittelijalistasta liian pitkää. Yritä kirjoittaa enintään kolmesta viiteen suosittelijaa
 • Älä kirjoita ”suosittelijat pyydettäessä”, sillä se on täysin tarpeetonta. Rekrytoijat tietävät, että he voivat pyytää suosittelijoita, jos he tarvitsevat jonkun tukemaa väitteitäsi

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

Ansioluettelokoneella voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin