Näin valmistaudut videohaastatteluun – vinkkejä ja esimerkkejä

Myönnettäköön. Videohaastattelut ovat pelottavia. Vaikka olisit ollut kuinka monessa videohaastattelussa, jokaisen jälkeen olet yhtä hermostunut. Kun koronaviruspandemia pakotti yritykset sopeutumaan etätyöskentelyyn, videohaastattelut tulivat rutiiniksi monissa hakuprosesseissa. Joten kun osaat kirjoittaa CV:n, jolla pääset haastatteluun, etähaastattelu voi olla seuraava haasteesi.

Erilaisia videohaastatteluita

Organisaation koosta ja hakuvaiheesta riippuen videohaastatteluita on yleensä kahdenlaisia: reaaliaikaiset videohaastattelut ja yksisuuntaiset videohaastattelut.

Luo ammattimainen CV nyt

Reaaliaikaiset videohaastattelut

Reaaliaikaiset videohaastattelut käydään yleensä perinteisesti siten, että sinä ja rekrytoija olette samassa videokeskustelussa esimerkiksi Zoomin, Teamsin tai Skypen välityksellä. Se on kuin tavallinen haastattelu kasvokkain, mutta webkameran välityksellä.

Yksisuuntaiset videohaastattelut

Yksisuuntainen videohaastattelu (joka tunnetaan myös nimellä ennalta nauhoitettu haastattelu tai videoesittely) taas toteutetaan siten, että nauhoitat itsesi vastaamassa haastattelukysymyksiin ja lähetät videon rekrytoijalle.

Kysymykset voidaan lähettää sinulle tekstinä sähköpostilla tai videolla, jonka rekrytoija on nauhoittanut ennalta siten, että sinulle jää aikaa nauhoittaa vastauksesi kysymysten väliin.

Videohaastattelun tyypistä riippumatta haluamme antaa sinulle parhaat mahdollisuudet loistaa, joten tässä on neljä noloa mutta helposti vältettävää virhettä, joihin kannattaa kiinnittää huomioita. Ehkä sinulla on joistakin niistä jo kokemustakin.

Tiedosta, kenelle olet puhumassa

Useamman työpaikan hakeminen samaan aikaan on yleistä ja siihen usein myös kannustetaan. Niinhän se on, että mitä enemmän laitat hakemuksia, sitä todennäköisemmin saat työtarjouksen.

Keskustelun vaihtaminen työnantajalta toiselle voi kuitenkin olla hämmentävää. On helppoa unohtaa, kenen haastatteluun olitkaan seuraavaksi menossa. Pahimpia virheitä on, jos sekoitat Harrin Mikkoon tai Emilian Saraan. Voit välttää tämän siten, että käytät hetken ennen haastattelua siihen, että muistelet rekrytoijan kanssa käymiäsi keskusteluja. Tarkista, kuka on tulossa haastatteluun (jos se ei ole yksisuuntainen videohaastattelu) ja muista hänen nimensä.

Piilota lemmikit, lapset ja kämppikset

Ehkä BBC News on jo ennestään tuttu, mutta kaikki ovat varmasti nähneet sen kuuluisan haastattelun, jossa professori Robert E Kellyn tärkeä haastattelu Etelä-Korean poliitikkojen kanssa joutui hänen lastensa keskeyttämäksi... jos et ole nähnyt sitä, tässä on juonipaljastus:

Kun olet käyttänyt niin paljon aikaa ja vaivaa päästäksesi haastatteluun, haluat rekrytoijan lähtevän haastattelusta ajatellen, että sovit täydellisesti työhön, eikä muistavan, miten suloinen lemmikkisi oli taustalla tai miten selkeän krapulassa huonekaverisi vaelteli kamerassa.

Tee kevätsiivous etukäteen

Samalla tavalla kun et halua rekrytoijan keskittyvän takanasi käveleviin ihmisiin kun kerrot miten täydellisesti sovit työpaikkaan, myös sotkuinen tausta voi viedä rekrytoijan huomion pois sinusta. Valitse paikka, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä taustalla, jotta rekrytoija voi keskittyä vain sinuun.

Jos olet samanlainen kuin minä ja kotisi näyttää toisinaan enemmän kaatopaikalta kuin huoneelta, älä vaivu epätoivoon. Monet videotyökalut, kuten Zoom ja Microsoft Teams, sisältävät nykyään ominaisuuksia, joilla voit piilottaa ympäristön ja käyttää virtuaalista taustaa tai sumentaa takanasi näkyvän taustan.

Luo ammattimainen CV nyt

Pukeudu hakemasi työpaikan mukaan

Yksi videohaastattelun parhaista puolista verrattuna perinteiseen haastatteluun on se, että sinun ei tarvitse liikkua toiseen paikkaan, jossa et ehkä ole koskaan käynytkään (ja etsisit ehkä 10-15 minuuttia oikeaa osoitetta). Mutta se ei tarkoita, että voit näyttää epäammattimaiselta ja mennä videohaastatteluun hienossa yöasussasi. Me suosittelemme pukeutumaan muodollisesti ja asianmukaisesti (ainakin yläosa, joka näkyy kamerassa), niin pääset varmasti loistamaan haastattelussa.

Kun seuraavan kerran olet menossa videohaastatteluun, muista välttää näitä neljää virhettä, jotta pääset sujuvasti seuraavaan vaiheeseen ja saat uuden työpaikan.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin