Kuinka kirjoittaa erokirje vuonna 2024? – Vinkkejä ja esimerkkejä

Riippumatta siitä, miksi olet päättänyt irtisanoutua työstäsi, sinun on osattava kirjoittaa vahva erokirje, joka auttaa sinua luomaan pitkäaikaisia suhteita yritykseesi tai entisiin kollegoihisi. Hyvin kirjoitetussa erokirjeessä kerrotaan lyhyesti, miksi aiot lähteä, kiitokset annetuista mahdollisuuksista ja aikomus auttaa siirtymäprosessissa.

Olitpa sitten vaihtamassa uraa tai etsimässä uutta työpaikkaa, tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit kirjoittaa ammattimaisen kirjeen, jotta siirtyminen lähtiessäsi sujuisi ongelmitta. Alla olevien vinkkien ja suomalaisille suunnattujen erokirjeiden sähköpostimallien avulla voit hoitaa tämän yksinkertaisen prosessin tehokkaasti ja jättää positiivisen vaikutelman urasi edetessä.

Mikä on erokirje?

Irtisanomisilmoitus on olennainen vaihe työpaikasta lähdettäessä, sillä siinä ilmaistaan virallisesti aikomus lopettaa työsuhde nykyisen työnantajan kanssa. Vaikka irtisanoutuminen saattaa tuntua juhlalliselta, tämä asiakirja toimii virallisena dokumenttina lähdöstäsi. Se toimii siltana sinun ja pian entisen työnantajasi välillä, ja se ei ainoastaan ilmoita hänelle päätöksestäsi irtisanoutua, vaan jättää myös pysyvän vaikutelman ammattitaidostasi.

Vinkkejä erokirjeeseen

 • Osoita kunnioitusta: Kiitä työnantajaa saamistasi erityisistä mahdollisuuksista.
 • Jätä myönteinen kuva: Mainitse lyhyesti, mistä nautit työssäsi, esim. tiimihenki, yrityksen kulttuuri tai tietty projekti.
 • Pidä yhteyttä: Pidä yhteyttä kollegoihisi Linkedinissä pysyäksesi ajan tasalla ja verkostoituaksesi luonnollisesti.
 • Auta siirtymässä: Ehdota aikataulua viimeisten tehtävien toteuttamiseksi ja ole avoin jatkokysymyksille lähtösi jälkeen.

Mitä erokirjeeseen kannattaa kirjoittaa?

Ennen kuin aloitat sähköpostiviestin kirjoittamisen, kannattaa miettiä hetki, millaisen sävyn ja viestin haluat välittää. Kirjallisen eroilmoituksesi tulisi olla tasapainossa ammattimaisuuden ja kiitollisuuden välillä, ja siinä tulisi ilmaista syysi lähtöön säilyttäen samalla positiivinen ja kunnioittava sävy.

 • Puhuttelemalla esihenkilöäsi nimeltä saat kirjeestäsi henkilökohtaisemman ja osoitat kunnioitusta.
 • Nykyisen päivämäärän mainitseminen antaa kirjeelle viitekohdan.
 • Henkilötietojesi mainitseminen varmistaa, että työnantajasi voi tarvittaessa tavoittaa sinut helposti.
 • Ilmoita nimenomaisesti, että irtisanoudut, jotta selvennät, että kyseessä on virallinen irtisanominen.
 • Ilmoita lopetuspäivä, joka on sopimuksessa määritellyn irtisanomisaikasi mukainen.
 • Kiitä työnantajaasi ilmaisemalla kiitollisuutesi tarjotuista mahdollisuuksista.
 • Allekirjoitus antaa kirjeellesi ammattimaisen ilmeen.

Miten kirjoittaa erokirje

Pidä erokirjeen muoto yksinkertaisena ja vältä turhia yksityiskohtia. Vaikka lähdön syytä ei aina tarvitse ilmoittaa, vähintään kahden viikon irtisanomisaika on Suomessa yleistä. Muista tarkistaa työsopimuksestasi tarkemmat yksityiskohdat ja oikeudelliset velvoitteet.

 • Vinkki: Vaikka rehellisyys ja vapaa ilmaisu ovatkin olennaisen tärkeitä, negatiivinen tai kriittinen palaute kannattaa yleensä säästää lähtöhaastatteluun. Näin varmistetaan positiivinen suosittelu ja ylläpidetään ammatillisia suhteita.

1. Sisällytä päivämäärä ja irtisanomisaika

On tärkeää, että ilmoitat selkeästi irtisanomispäiväsi ja irtisanomisaikasi. Jos kyseessä on kahden viikon irtisanomisaika, mainitse nimenomaisesti aikomuksesi irtisanoutua, lopetuspäivä kahden viikon kuluttua tästä päivästä ja viittaus sopimuksen mukaiseen irtisanomisaikaan. Näin varmistat avoimen viestinnän viimeisestä työpäivästäsi ja edistät sujuvaa siirtymäprosessia kaikille osapuolille.

Hoitoavustajan erokirjeen esimerkki:

Hei [Esihenkilön nimi],
Kirjoitan irtisanoutuakseni virallisesti HUS:n hoitoavustajan tehtävästä. Viimeinen työpäiväni on 31.4.2024, jolloin noudatan tavanomaista 2 viikon irtisanomisaikaa.

2. Osoita kiitollisuutta mahdollisuudesta

Ole vilpitön ja kiitä työnantajaasi saamastasi ajasta ja mahdollisuuksista. Ihannetapauksessa anna esimerkki myönteisestä kokemuksesta tai projektista, jossa teitte yhteistyötä, jotta se olisi persoonallisempi. Näiden myönteisten seikkojen korostaminen voi auttaa jättämään pitkäaikaisen vaikutelman ja ylläpitämään myönteistä suhdetta työnantajaan lähdettyäsi.

Hallinnon erokirjeen esimerkki:

Olen valtavan kiitollinen niistä oppimis- ja kehittymismahdollisuuksista, joita Uber on tarjonnut minulle tänä aikana. On ollut ilo työskennellä näin lahjakkaan tiimin kanssa ja osallistua merkittäviin tietoon perustuviin päätöksiin.

3. Avusta siirtymävaiheessa

Ilmaise halukkuutesi auttaa siirtymäprosessissa tarjoamalla koulutusta korvaajallesi tai dokumentoimalla prosesseja. Tämä ele osoittaa ammattitaitoa ja sitoutumista siihen, että lähdöstäsi ei aiheudu häiriöitä yrityksen työnkulkuun.

Asiakaspalvelun erokirjeen esimerkki:

Olen sitoutunut varmistamaan sujuvan siirtymisen ja olen valmis auttamaan sijaiseni kouluttamisessa asiakaspalveluassistentiksi tänä aikana varmistaakseni, että hänellä on tarvittavat tiedot ja taidot, jotta hän voi menestyä tehtävässään.

Tutustu asiakaspalvelun CV-malleihimme, joiden avulla voit löytää uuden työpaikan tällä alalla irtisanomisen jälkeen.

Erokirjeen malleja

Lyhyt erokirje

Hei Ville Miettinen,

Kirjoitan ilmoittaakseni, että eroan HUS:n sairaanhoitajan tehtävästä. Sopimuksessani sovitun irtisanomisajan mukaisesti viimeinen päiväni on 31.5.2024.

Haluan kiittää teitä ja tiimiä kaikista mahdollisuuksista työsuhteen aikana. Olen nauttinut suuresti työskentelystä teidän kaikkien kanssa. On kuitenkin aika siirtyä eteenpäin uratavoitteideni vuoksi.

Ystävällisin terveisin,

Sami Nevalainen

Yksinkertainen erokirje

Hei Tomi Eerikäinen,

Ilmoitan tässä viestissä, että jätän Ravintola Savoyn tarjoilijan roolini 1.4.2024 alkaen. Arvostan yrityksessänne saamiani mahdollisuuksia sekä ammatillista ohjaustanne ja tukeanne. Toivotan teille kaikkea hyvää.

Mikäli voin olla avuksi tämän siirtymävaiheen aikana, ilmoitattehan minulle.

Ystävällisin terveisin,

Pekka Vehmas

Ammattimainen erokirje

Hei Natalia Heikkilä,

Kirjoitan irtisanoutuakseni virallisesti Matinlahden koulun opettajan tehtävästä. Viimeinen työpäiväni on 1. maaliskuuta, 01/03/2024, sopimuksessani mainitun irtisanomisajan mukaisesti.

Haluan ilmaista kiitollisuuteni kokemuksista ja kasvusta, joita olen saanut Matinlahden koulussa ollessani. On ollut ilo työskennellä teidän ja tiimin kanssa. Uskon kuitenkin, että nyt on oikea hetki etsiä uusia haasteita, jotka vastaavat uratoiveitani.

Olen sitoutunut varmistamaan, että vastuualueeni siirtäminen sujuu ongelmitta. Pyydän teitä ilmoittamaan, miten voin auttaa tänä aikana, olipa kyse sitten sijaiseni kouluttamisesta tai keskeisten prosessien tai hankkeiden dokumentoinnista. Haluan varmistaa, että tiimi sekä yritys voivat jatkaa toimintaansa keskeytyksettä.

Kiitos ymmärryksestänne, ja odotan innolla jäljellä olevien tehtävieni suorittamista ja helpon siirtymän varmistamista.

Ystävällisin terveisin,

Kati Kinnunen

Loppusanat

Pidä erokirjeesi tiiviinä, kunnioittavana ja ammattimaisena, sillä se on avain menestykseen. Ota tulevaisuusi haltuun, tee tietoon perustuvia päätöksiä ja lähde työelämäsi seuraavaan vaiheeseen optimistisesti ja päättäväisesti. Lopuksi, käytä aikaa yhteydenpitoon työtovereiden kanssa ennen lähtöäsi lujittaaksesi olemassa olevia suhteita ja osoittaaksesi kiitollisuutesi siitä ajasta, jonka olette työskennelleet yhdessä. Onnea tulevalle urallesi, ja auttakoot nämä vinkit sinua irtisanoutumaan sujuvasti.

Vinkkejä ammattimaiseen irtisanoutumiseen

TEE:

 • Keskity positiiviseen
 • Osoita kiitollisuutta mahdollisuuksista
 • Auta siirtymäprosessissa
 • Kutsu esihenkilöäsi nimellä
 • Ole lyhyt ja ytimekäs

ÄLÄ TEE:

 • Rasita suhteita, jotka johtavat valituksiin
 • Anna tunteiden voittaa järkeä
 • Jää miettimään negatiivisia syitä
 • Anna liioiteltuja perusteluja
 • Poikkea sovitusta irtisanomisajasta

Mitä seuraavaksi?

Jos etsit uutta työpaikkaa, tutustu johonkin CV-malleistamme, jotta pääset alkuun. Ota yhteyttä CV:n kirjoituspalveluumme, niin saat ammattimaista uraneuvontaa ja apua kaikkien epäkohtien korjaamiseen. Täydennä lopuksi ansioluetteloasi hakemuskirjeellä varmistaaksesi, että hakemuksesi on täydellinen, jotta voit erottua muista.

Luo ammattimainen CV nyt

UKK

Onko Suomessa kahden viikon irtisanomisaika?

Irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka kauan olet työskennellyt yrityksessä. Kun irtisanoutuminen tapahtuu työntekijän aloitteesta, on kahden viikon irtisanomisaika voimassa, mikäli työsuhde on kestänyt enintään 5 vuotta. Jos työsuhde on pidempi kuin 5 vuotta, on irtisanomisaika yksi kuukausi.

Joillain aloilla on kuitenkin erityissopimuksia, joiden perusteella irtisanomisaika voi erota näistä. Muista aina tarkistaa oman työsopimuksen, työehtosopimuksen tai oman alan irtisanomisehdot.

Miksi tarvitset erokirjeen?

Irtisanoutumiskirje on virallinen asiakirja, jolla todistetaan aikomuksesi irtisanoutua ja sovittu irtisanomisaika. Lisäksi se on ammattimainen ja kunnioittava tapa dokumentoida lähtösi ja varmistaa, että siihen suhtaudutaan arvokkaasti. Alla on kolme yleistä syytä kirjallisen eroilmoituksen kirjoittamiseen:

 • Tietojen säilyttäminen (paperijälki)
 • Tapana tehdä
 • Välttää kiusallisuus

Lue lisää aiheeseen liittyvistä blogiartikkeleistamme, jotka käsittelevät hyvän CV:n kirjoittamista ja saatekirjeen laatimista.

Mikä on paras muoto erokirjeelle?

Noudata ammatillisia standardeja ja noudata organisaatiosi asettamia erityisohjeita. Selkeä ja tiivis muoto takaa, että saat viestisi paremmin perille. Sisällytä viestiin nykyinen päivämäärä, esihenkilösi nimi, tervehdys, varsinainen teksti ja kohtelias kuittaus. Muista lopuksi ilmoittaa aikomuksestasi irtisanoutua ja antaa kahden viikon irtisanomisaika.

Tarvitaanko erokirjeeseen allekirjoitus?

Ei, irtisanoutumiskirjeen allekirjoittaminen on Suomessa vapaaehtoista. Vaikka erokirje riittää, varmista, että ilmoitat yhteystietosi ja irtisanomisaikasi. Jos työnantajasi pyytää sinua allekirjoittamaan asiakirjan, käy sen sisältö huolellisesti läpi ja punnitse sen hyviä ja huonoja puolia, sillä allekirjoittamisella voi olla seurauksia.

Jos uskot, että sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua, koska työnantajasi on rikkonut vakavasti sopimustasi, harkitse oikeudellisen neuvonnan pyytämistä. Kun irtisanoutumisesi on hyväksytty, työnantajasi saattaa toimittaa sinulle irtisanoutumisen hyväksymiskirjeen, jossa vahvistetaan viimeinen työpäiväsi ja muut olennaiset tiedot.

Kenelle erokirje on osoitettava?

Irtisanoutumiskirjeesi on osoitettava suoraan esihenkilöllesi. Voit kirjoittaa kirjeen myös ylemmälle esihenkilölle tai jollekin muulle henkilöstöhallinnon edustajalle, mutta se voi viivästyttää prosessia. Lisätietoja saat työpaikaltasi työntekijän oppaasta.

Pitääkö minun lain mukaan kirjoittaa irtisanoutumiskirje?

Muodollisen kirjallisen irtisanoutumisilmoituksen kirjoittaminen ei ole Suomessa lain mukaan pakollista, mutta sitä pidetään ammattimaisena ja kohteliaana käytäntönä. Suosittelemme, että ilmoitat irtisanoutumisaikeestasi kirjallisesti, jotta säilytät myönteisen asenteen ja helpotat suhteiden ylläpitämistä pitkällä aikavälillä. Huomaa, että voit ilmoittaa asiasta esihenkilöllesi joko suullisesti tai toimittamalla kirjallisen kirjeen. Muista tarkistaa työsopimuksestasi mahdolliset irtisanomisaikavaatimukset.

Miten kirjoitan erokirjeen terveydenhuollon viranomaisille?

Katso alta esimerkki siitä, miten terveydenhuollon irtisanoutumiskirje kirjoitetaan:

Kirjoitan teille ilmoittaakseni irtisanoutumisestani HUS:n sairaanhoitajan tehtävästä 31.3.2024 alkaen. Arvostan niitä kasvumahdollisuuksia, joita minulla on ollut täällä ollessani. Olen sitoutunut varmistamaan saumattoman siirtymisen ja autan kaikin mahdollisin tavoin siirtymäprosessin helpottamiseksi. Kiitän teitä tuesta HUS:ssa ollessani.

Käymmekö yhä läpi suurta eroaaltoa (Great Resignation)?

taloustieteilijät sanovat, että tämä ajanjakso on ohi, koska "The Great Resignation" -ilmiön huipusta on kulunut jo lähes kaksi vuotta. Maailman sopeutuessa uusiin tosiasioihin, olemme siirtymässä kohti "Big Stay"-aikakautta, jolloin työntekijät joko päättävät pysyä nykyisessä työpaikassaan tai siirtyä parempiin tehtäviin, mikä on vastoin aiempaa joukkoirtisanoutumisten trendiä.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin