Harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden kertominen CV:ssä; kannattaako vai eikö?

Ansioluettelon harrastukset ja kiinnostuksen kohteet -kohta voi olla tärkeä osa CV:tä joissakin tilanteissa. Vaikka monet hakijat sisällyttävät sen ansioluetteloonsa, siitä on eriäviä mielipiteitä, mitä kannattaa kertoa ja mitä ei. Harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kannattaa kertoa vain, jos ne ovat oleellisia. Ne voivat auttaa esimerkiksi kertomaan taidoista tai osaamisesta tai sosiaalisesta ja yhteisöllisestä toiminnasta. Näin rekrytoija saa käsityksen siitä, millainen henkilö olet todellisessa elämässä, sekä mikä sinua kiinnostaa. Kiinnostuksen kohteista on suositeltavaa kertoa, sillä se on erinomainen tapa erottua kilpailijoista. Se kertoo työnantajalle jotakin luonteestasi, ja antaa sinulle paremman mahdollisuuden päästä työhaastatteluun.

Kannattaako harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kertoa CV:ssä?

Ensinnäkin kysymykseen voi vastata kyllä tai ei. Harrastusten kertominen CV:ssä voi vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi:

  • Auttamalla sinua kertomaan luonteestasi työnantajalle, joka voi joissakin tapauksissa olla lisäetu.
  • Tuomalla esiin arvokkaita taitoja riippuen alasta, jolta haet työpaikkaa.
  • Auttamalla sinua erottumaan joukosta, erityisesti jos kilpailua on paljon.

Toisaalta harrastusten kertominen voi vaikuttaa myös negatiivisesti. Tässä on joitakin syitä, miksi ne kannattaisi jättää pois:

  • Ne eivät usein ole oleellisia hakemaasi työpaikkaan nähden, eivätkä ne välttämättä kiinnosta työnantajaa.
  • Kyseenalaiset tai epätavalliset harrastukset voivat pilata hakemuksesi ja poistaa sinut rekrytointilistoilta.
  • Ne voivat myös viedä turhaan arvokasta tilaa CV:ssäsi, jota olisit voinut käyttää oleellisiin tietoihin, kuten koulutukseen ja työhistoriaan.

Harrastuksista kertomisen pitäisi riippua kokemuksestasi, hakemastasi työpaikasta sekä toimialasta. Alla on osio, joka voi auttaa sinua päättämään, kertoako harrastuksistasi ja kiinnostuksen kohteistasi vai ei.

Esimerkkejä tilanteista, joissa harrastukset ja kiinnostuksen kohteet eivät luo lisäarvoa

Olosuhteista riippuen on tilanteita, jolloin harrastuksilla ei ole mitään merkitystä CV:ssä. Esimerkiksi alla olevilla hakijoilla ei ole mitään syytä lisätä harrastuksia ansioluetteloihinsa.

  • Hakijat, joilla on vuosien ammattimainen työkokemus

Tarkastellaan esimerkkiä, jossa sinulla on 5-10 vuoden kokemus IT-projektinhallinnasta. Jos haet työtä samalta alalta, miksi sinun täytyisi lisätä harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita? Kannattaa ennemmin keskittyä CV:ssä saavutuksiin ja osaamiseen. Vuosien kokemus saa sinut kyllä erottumaan joukosta.

  • Jos kiinnostuksen kohteesi ovat yleisiä

Kaiken, mitä lisäät ansioluetteloosi, tulisi antaa sille lisäarvoa. Vaelluksessa, elokuvien katselussa tai sosiaalisuudessa ei ole mitään vikaa, mutta niiden lisääminen ansioluetteloon ei tee vaikutusta. On myös todennäköistä, että suurimmalla osalla haastateltavista on samat kiinnostuksen kohteet. Toisin sanoen, et varmaan ole myöskään kuullut työnantajista, jotka tarvitsevat työntekijöikseen elokuvien katselusta kiinnostuneita?

Milloin kiinnostuksen kohteet ja harrastukset kannattaa mainita CV:ssä

Nyt kun tiedät, milloin harrastuksia ei kannata lisätä ansioluetteloon, mainittakoon, että on myös tilanteita, joissa niiden mainitseminen on eduksesi. Katso alla olevia esimerkkejä.

  • Kokemattomat hakijat

Hakijoilla, joilla on vähän tai ei ollenkaan kokemusta alalta, jolta he hakevat töitä, voi olla vaikeuksia osoittaa taitojaan ja kykyjään. Jos olet tehnyt CV:n harjoittelupaikkaa varten, joudut kamppailemaan vähäisen työkokemuksen kanssa. Tällaisessa tapauksessa harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden lisääminen voi olla hyödyksi. Esimerkiksi kerhoihin, yhteisöihin ja järjestöihin, kuten Punainen Risti, osallistuminen voi avata mahdollisuuksia kertoa taidoista, kuten johtajuudesta tai tiimityöskentelystä.

  • Hakeminen esimieheksi ilman esimieskokemusta

Työnantajat vaativat yleensä esimiehiltä esimieskokemusta. Esimiehenkin täytyy kuitenkin aloittaa jostakin. Jos sinulla ei siis ole esimieskokemusta, voit osoittaa johtajuustaitoja, joita olet kerryttänyt muualla kuin töissä. Ajattele esimerkiksi johtajuuskokemusta, jota olet saanut joukkueen kapteenina, puheenjohtajana tai järjestön vetäjänä.

  • Ihmiset, joiden harrastukset liittyvät haettuun työpaikkaan

Jos sinulla on harrastuksia, jotka liittyvät suoraan hakemasi työpaikan toimialaan, niiden lisääminen ansioluetteloon on eduksesi. Tällaiset harrastukset herättävät usein työnantajan huomion ja saat työpaikan todennäköisemmin. Esimerkiksi verkkokehityksen lisääminen harrastukseksi oman kotisivun ohella on erinomainen tapa korostaa taitojasi sekä mielenkiintoa alaa kohtaan.

  • Uramuutosta tekevät ihmiset

Uramuutosta tekeville työhakemusten tekeminen voi olla haastavaa. Useimmiten heillä ei ole suoraa työkokemusta haettuun työpaikkaan, eli työpaikan saaminen on hankalampaa. Jos olet kuitenkin henkilökohtaisesti kiinnostunut uudesta alasta, sen mainitseminen voi olla eduksesi, sillä se kertoo taidoista ja motivaatiosta. Jos esimerkiksi juristi haluaa ryhtyä matkailukirjoittajaksi, hänen voi olla vaikeaa päästä haastatteluun, jos hän kertoo CV:ssä vain oikeusalan kokemuksestaan. Jos hän kuitenkin lisää myös jotakin kiinnostuksestaan kirjoittamista ja matkailua kohtaan, CV on oleellisempi haettuun työpaikkaan, joten työnantajat vastaavat todennäköisemmin.

Harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kertomisen edut

 Työnantajat rekrytoivat ihmisiä työskentelemään heille; eli toisin sanoan he sijoittavat ihmisiin. Näin ollen he etsivät aina vihjeitä hakijoiden hakemuksista, jotta he saavat selville enemmän heidän kiinnostuksen kohteistaan, taidoistaan ja pätevyydestään. Nämä kolme asiaa auttavat heitä päättämään, sovitko työhön vai et. Joitakin harrastusten CV:ssä mainitsemisen etuja ovat:

  • Se auttaa työnantajia saamaan tarkempia tietoja sinusta.
  • Jotkut harrastuksista auttavat työnantajaa ymmärtämään, millainen henkilö olet työn ulkopuolella.
  • Ne voivat olla helppo keskustelunaihe työhaastattelun aikana ennen siirtymistä varsinaiseen aiheeseen.
  • Esimerkiksi urheilua sisältävät harrastukset osoittavat, että olet terve ja hyvässä kunnossa.
  • Hyväntekeväisyyteen ja vapaaehtoistyöhön osallistuminen kertoo erinomaisista vuorovaikutustaidoista.

Harrastukset, jotka päätät lisätä ansioluetteloosi, paljastavat sinusta paljon. Varmista, että ne liittyvät hakemaasi toimialaan. Niihin liittyvien todistusten lisääminen on myös eduksi. Jos haluat ymmärtää paremmin, miten voit lisätä kiinnostuksen kohteita ansioluetteloosi, voit myös katsoa useita CV-esimerkkejä, jotka voit ladata ilmaiseksi.

Missä harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kannattaa kertoa?

Harrastukset -osio on vapaaehtoinen. Sen lisääminen CV:n yläosaan voi antaa käsityksen, ettet osaa priorisoida asioita. Harrastuksilla ei myöskään ole suurempi vaikutus työnantajasi päätökseen palkata sinut, kuin mitä työkokemuksellasi ja pätevyyksilläsi on. Tämän osion pitäisi olla lyhyt ja viedä vähän tilaa. On kuitenkin harvinaisia tilanteita, joissa harrastukset ovat tärkeämpiä kuin työkokemus. Jos olet esimerkiksi juuri valmistunut ja haet jalkapallovalmentajan paikkaa peruskoulussa, kannattaa ehkä mainita juuri voittamasi sarja tai liiga, johon osallistuit.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin