Miten kirjoittaa hyvä opettajan ansioluettelo? Katso vinkkejä ja esimerkkejä!

Oletko vastavalmistunut ja haluat aloittaa urasi opettajana? Ehkä kaipaat ylennystä tai haluat vaihtaa yksityiseltä julkiselle sektorille. Jos jokin näistä kuulostaa tutulta, ala kirjoittaa iskevää ansioluetteloa. Joukosta erottuva CV on varma tapa saada jalka oven väliin. Vaikka CV:n kirjoittaminen ei olekaan rakettitiedettä, haastatteluun johtavan ansioluettelon luominen voi olla haastavaa. Lue lisää selvittääksesi, miten kirjoittaa hyvä opettajan ansioluettelo ja millaista formaattia, rakennetta ja attribuutteja kannattaa käyttää.

CV-esimerkki, luokanopettaja – Otago-malli

Miten kirjoittaa hyvä opettajan ansioluettelo

Liisa Jaakkola on luokanopettaja, joka etsii uusia haasteita. Esittelyssään hän kertoo vahvuuksistaan, eettisistä arvoistaan ja siitä, millaista työtä hän etsii. Avaintaitoja, kiinnostuksen kohteita ja kursseja lisäämällä hän antaa mahdolliselle työnantajalle kaikki tiedot, mitä tarvitaan saamaan hänestä kuva opettajana. Hän käytti Otago CV-mallia, jossa on neutraali ulkoasu ja pieni kuva vasemmassa yläkulmassa – se ei vie huomiota muusta ansioluettelosta. Tätä mallia voidaan kuitenkin myös halutessa käyttää ilman kuvaa.

Lataa tämä cv-esimerkki – luokanopettaja

Luo ammattimainen CV nyt

Miten luoda CV opettajana?

Opettajan ammatti on palkitseva. Saat harvinaisen tilaisuuden vaikuttaa jonkun elämään ja tuoda esiin heidän parhaat puolensa. Opetusala on hyvin kilpailullinen, ja työpaikan saamiseksi sinulla täytyy olla hyvät pätevyydet ja jonkun verran kokemusta. Hyvin erottuva CV antaa sinulle ansaitsemasi mahdollisuuden. Kokemattomammatkin voivat päästä haastatteluun, jos heidän ansioluettelonsa tekee vaikutuksen. Miten siis saat opettajan ansioluettelon loistamaan?

Tunne yleisösi

Kuvittele itsesi rekrytoijaksi tai rehtoriksi. Mitä pätevyyksiä, attribuutteja ja kokemusta he etsivät? Useimmat keskittyvät opettajakokemukseen ja metodiikkaan. He eivät halua nähdä luetteloa aiemmista tehtävistäsi. Keskity sen sijaan saavutuksiisi ja siihen, mitä arvoa tuot koululle.

Räätälöi CV työpaikan mukaan

Kaikilla on jossakin tallennettuna kopio CV:stä. Ja voikin olla houkuttelevaa lähettää se sellaisenaan, kun hakuaika lähestyy loppuaan. Voit väittää, että olet hiljattain päivittänytkin sen. Ansioluettelon sisältö pitäisi kuitenkin mukauttaa hakemaasi työpaikkaan sopivaksi. Varmista, että kokemuksesi ja pätevyytesi tekevät sinusta oikean hakijan työhön. Vaikka et joudukaan aloittamaan alusta joka kerta, sinun täytyy korostaa mukautuvia taitoja, jotka tekevät vaikutuksen juuri kyseiseen työnantajaan.

Keskity olemaan täydellinen hakija

Kun työnantaja mainostaa työpaikkaa, heillä on mielessään tietyn kokemuksen ja pätevyyden omaava ihanteellinen hakija. Vaatimukset vaihtelevat työpaikoittain. Jos siis omaat muutaman ominaisuuden, jota työnantaja etsii, sinulla on parempi mahdollisuus päästä haastatteluun.

Käytä oleellisia avainsanoja

CV:n pitäisi sisältää asianmukaista opetusalan terminologiaa. Se korostaa kokemustasi alalla. Ja jos kyseessä on verkkohakemus, avainsanoja käyttämällä pääset läpi hakijoiden seurantajärjestelmistä.

Mitä laittaa ansioluetteloon

Ansioluetteloon pitäisi sisällyttää seuraavat osiot:

  1. Yhteystiedot: ilmoita koko virallinen nimesi – kaikki muut tiedot, kuten ikäsi, siviilisäätysi tai kansallisuutesi, ovat vapaaehtoisia. Ilmoita myös osoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi.
  2. CV-profiili: ansioluettelosi yläosaan kannattaa lisätä lyhyt esittely. Kappale on yhteenveto siitä, kuka olet ja mitä sellaisia ominaisuuksia sinussa on, jotka ovat oleellisia työpaikan kannalta. Sitä voidaan ajatella esimerkiksi hakemuskirjeen yhteenvetona.
  3. Koulutukset: kerro kattava ja tarkka yhteenveto koulutustaustastasi. Korosta oleellisia ammattitutkintoja, kursseja ja työpajoja, joihin olet osallistunut. Opettajan pakollisen koulutuksen lisäksi seminaareille ja kursseille osallistuminen kertoo sitoutumisesta.
  4. Työkokemus: kerro aiemmasta työkokemuksestasi ja aseta ne oleellisuusjärjestykseen hakemaasi työpaikkaan nähden. Sen sijaan, että luettelet vastuualueitasi, jotka voivat olla toistuvia, keskity merkittäviin saavutuksiin. Kerro opetusmetodiikastasi ja siitä, miten olet käsitellyt haasteita aiemmin.
  5. Taidot: kerro niistä taidoista, jotka ovat oleellisia hakemaasi työpaikkaan nähden. Käytä olennaisia esimerkkejä, jotka osoittavat taitojasi. Keskity vahvuuksiisi, jotta ansioluettelosi voi loistaa.
  6. Kiinnostuksen kohteet: voit halutessasi kertoa myös harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista – se on erityisen hyödyllistä silloin, kun ne liittyvät ammattiisi. Mentorointi, valmennus ja vapaaehtoistyö voivat tehostaa ansioluetteloasi. Urheilu on myös todella hyvä, varsinkin, jos olet saanut kunnianosoituksia.
  7. Suositukset: uusi työnantajasi haluaa todennäköisesti keskustella jonkun kanssa, jolle olet joskus työskennellyt – mieluiten sellaisen henkilön, joka on nähnyt sinun opettavan.  Se voi olla aiemman koulun rehtori tai opettajamentori, jos olet vastavalmistunut. CV:n lopussa kannattaa ilmoittaa, että ”Suositukset ovat saatavilla pyydettäessä”. Näin pystyt ilmoittamaan suosittelijallesi etukäteen ja pyytää häntä valmistautumaan työnantajan puheluun.

Mikä on paras rakenne opettajan ansioluetteloon?

Ennen kuin alat kirjoittaa, sinun täytyy päättää, miten järjestelet CV:si. Näin rehtori pystyy helposti lukemaan tiedot, jotka haluat hänen tietävän. Kaksi suosittua CV-mallia ovat taitopohjainen ja käänteinen aikajärjestys. Molemmissa on useita etuja. Mikä sitten kannattaisi valita? Se riippuu siitä, mitä haluat. Jos olet kuitenkin vasta valmistunut, eikä sinulla ole paljon työkokemusta, taitopohjainen CV on erinomainen vaihtoehto. Käänteinen aikajärjestys on ihanteellinen sellaiselle hakijalle, joka haluaa osoittaa työkokemustaan.

Käänteinen aikajärjestys

Tässä mallissa keskitytään viimeisimpään työkokemukseen. Kannattaa myös korostaa rooliasi ja saavutuksiasi aiemmissa työpaikoissa. Jotta CV herättää kiinnostuksen, ole tarkka ja korosta tuloksia ennemmin kuin vastuita. Mainitse myös avaintaitoja. Jotta et toista itseäsi, voit kertoa myös kohtaamistasi haasteista ja miten ne selvitit. Vaikka kronologinen järjestys on helppo kirjoittaa, se korostaa työttömiä kausia.

Taitopohjainen CV

Ansioluettelo korostaa siirtyviä taitojasi. Saavutuksesi, kokemuksesi ja koulutuksesi mainitaan myös lyhyesti. Kun kirjoitat CV:tä, valitse muutama taito ja pätevyys, joihin keskityt, ja kerro olennaisia esimerkkejä niistä. Voit käyttää esimerkkejä koulutustaustastasi, aiemmasta työkokemuksesta tai muusta toiminnasta. Taitopohjaisella CV:llä voit korostaa sitä, miksi olet hyvä juuri hakemaasi työhön.

Olennaiset taidot, joita opettajana kannattaa mainita

Tehokas viestintä: opettajan täytyy olla erinomainen kommunikoimaan. Kyky saada viesti perille oppilaille on kätevää opettaessa. Sinun täytyy olla asiantuntija äänenpainon vaihtelussa ja luokan vireänä pitämisessä. Kommunikointitaitojesi pitäisi vaihdella oppilaiden iän mukaan. Kehonkieli on olennainen osa viestintää. Siksi kannattaa osata positiivista kehonkieltä.

Itsevarmuus: viestin artikuloinnin lisäksi puhutusta aiheesta kannattaa tietää tarpeeksi. Näin voit tuoda asian esille itsevarmasti.

Vuorovaikutustaidot: koulut ja opetuslaitokset toimivat tehokkaasti ryhmissä. Siksi sinun täytyy kyetä toimimaan tiimissä ongelmitta.

Organisointi: opettajana sinun täytyy valmistella tunteja, antaa arvosanoja ja opettaa. Opettaminen on vaikeaa, jos et osaa organisoida aikaasi. Sinulla täytyy olla rutiini, jolla varmistat, että kaikki työt tulevat tehdyksi.

Luo ammattimainen CV nyt

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin