Luo loistava tarjoilijan CV – kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Tarjoilijat ovat tärkeitä työntekijöitä ravintoloissa, pikaruokaloissa, hotelleissa, pubeissa ja monissa muissa ravintola-alan työpaikoissa. Älä kuitenkaan luule, ettet joudu tekemään ammattimaista tarjoilijan CV:tä saadaksesi työpaikkaa.

Koska ihmiset aloittavat usein tarjoilijana koulun jälkeen, monet luulevat sen olevan pohjatason työpaikka, mutta näin ei ole. Tarjoilun ammattilaisia etsitään paljon paikallisesti ja kansainvälisesti. Taitavat tarjoilijat pääsevät matkustamaan paljon samalla, kun he ansaitsevat rahaa.

Yleensä tarjoilijoiden tulee käyttää työasua, koska he ovat työpaikan etulinjalla. He tekevät myös vuorotyötä – he työskentelevät öisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Etulinjan henkilöstö on yrityksen ”kasvot”, ja omistajat ja johtajat arvostavat työntekijöitä, jotka tekevät työnsä intohimolla ja innolla. Laadukas tarjoiluhenkilöstö välittää työnantajansa maineesta kuin omastaan ja haluaa luonnostaan saada asiakkaat tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja tyytyväiseksi.

Jos haluat vakuuttaa mahdollisen työnantajan siitä, että sinä pystyt tarjoilijana pitämään asiakkaat tyytyväisenä ja palaavina asiakkaina, ansioluettelosi tulee kertoa asenteestasi heti. Se heijastaa ammattiminääsi, joten sen täytyy tehdä vaikutus.

Tästä artikkelista voit lukea, miten voit parhaiten korostaa taitojasi ja vahvuuksiasi. Annamme myös esimerkkejä tarjoilijan ansioluetteloista, jotta näet, miten onnistut.

Tarjoilijan CV-esimerkki suomeksi

Exempel på CV

Lataa tämä tarjoilijan CV-esimerkki PDF-tiedostona

Tästä tarjoilijan CV-mallista näkee, miten tekijä kertoo työstään ravintola-alalla selkeästi ja kattavasti ilman kiertelyä ja kaartelua. Yhteenvedossaan hän kertoo lukijalle vain vilkaisulla, kuinka monen vuoden kokemus hänellä on ja miten hän halua edetä urallaan. Hän kertoo työskennelleensä erilaisissa keittiöissä, joissa on käynyt erityyppisiä asiakkaita. Tämä osoittaa lukijalle, että hän on joustava ja mukautuva. Huomioi, miten hänen kiinnostuksen kohteensakin liittyvät työhön. Hän etsii epäilemättä pitkäaikaista työpaikkaa, jossa hän voi parantaa esihenkilötaitojaan. Hän on valinnut täydellisen Auckland-mallin, jossa on selkeät linjat ja helppo luettavuus. CV:ssä ei ole kuvaa, mutta sinä voit lisätä kuvan omaasi.

Luo ammattimainen CV nyt

Perusasioiden suunnittelu tarjoilijan ansioluetteloon

Loistavan CV:n luominen vaatii tarkkaa suunnittelua, joten valmistaudu käyttämään siihen aikaa.

Ajattele sitä projektina, jossa kirjoitat osaamisestasi paperille niin tarkasti kuin mahdollista, jotta lukija oppii tuntemaan sinut vain sitä vilkaisemalla.

Kaikki hyvät ansioluettelot alkavat pääasiallisella CV:llä, joka on kattava asiakirja, joka sisältää tietoja koulutuksestasi, pätevyydestäsi ja työkokemuksestasi.

Asiakirjan tulee:

  • Olla selkeä, looginen ja helppolukuinen
  • Musta fontti valkoisella taustalla
  • Olla virheetön – ei kirjoitus- tai kielioppivirheitä tai huonoa formatointia
  • Olla tyylikkäästi esitelty, selkeä, sopivat rivivälit, organisoitu ja ammattimainen
  • Aloita uusimmalla tai nykyisellä työkokemuksella ja jatka järjestyksessä ensimmäiseen työpaikkaasi asti
  • Luettele koulutus- ja pätevyystiedot samalla tavalla
  • Kerro sekä pehmeät että kovat taidot
  • Kerro suosittelijan tiedot kuhunkin työhön tai rooliin

Käytä aikaa ja valmistele CV sitä ajatellen, että se toimii perustana kaikissa työhakemuksissa, joita tulevaisuudessa teet. Se voi olla niin pitkä kuin tarvitsee, joten ole yksityiskohtainen.

Varmista, että CV sisältää kaikki työpaikkojen nimet, vastuualueet ja saavutukset. Tämä vie toki aikaa, mutta se on tärkeää uramenestyksen kannalta.

Kun kirjoitat ansioluetteloa, ota kopiot kaikista pätevyyksistä, palkinnoista, suosituskirjeistä ja muusta, jolla voi olla merkitystä. Säilytä niitä yhdessä turvallisessa kansiossa ansioluettelosi kanssa ja pidä ne paikassa, josta pääset niihin helposti käsiksi.

Muista oikolukea ja muokata CV huolellisesti, jotta siinä ei ole virheitä. Jos mahdollista, pyydä jotakuta muuta tarkistamaan se myös. Et halua, että työnantajat ohittavat sinut kielioppivirheiden vuoksi.

Kerro taidoistasi

Tarjoilijan työpaikat vaihtelevat alakohtaisesti, mutta ydintaitoja tarvitaan niistä jokaisessa.

Älä unohda mitään taitoja, kun kokoat niitä asiakaspalvelijan ansioluetteloon. Luettele kaikki kovat ja pehmeät taidot, vaikka olisit käyttänyt niitä vain vähän aikaa tai vaihtanut hiljattain alaa. Pehmeät taidot saattavat tuntua sinusta itsestään selviltä, koska käytät niitä päivittäin.

Käytä siis aikaa ja mieti jokaisen työpaikan kohdalla, mitä teet ja mitä taitoja tarvitset tehdäksesi työsi parhaan kykysi mukaan.

Tässä on joitakin pehmeitä taitoja, joita tarjoilijan työssä tarvitaan:

  • Mukautuvuus: kyky toimia nopeasti muuttuvissa tilanteissa
  • Multitasking: useamman pöydän tarjoileminen yhtä aikaa
  • Empatia: toisen tunteiden ja näkökannan ymmärtäminen
  • Itsehillintä: rauhallisena pysyminen haasteiden ja muutosten edessä
  • Kärsivällisyys: tietämys siitä, milloin odottaa, milloin vastata ja milloin toimia
  • Tehokas kuuntelu: kyky kuunnella ymmärtääkseen ja kertoakseen puhujalle, että häntä kuunnellaan
  • Pehmeä myynti: ruoan ja juoman mainostaminen lisämyynnin mahdollistamiseksi ilman tuputtamista
  • Tarkkuus: tilausten tarkka ottaminen ja laskujen tarkistaminen ennen asiakkaalle antamista
  • Positiivinen kieli: pirteän ja vakuuttavan kielen käyttö, joka rauhoittaa negatiivisuuden ja voittaa asiakkaan luottamuksen
  • Selkeä kommunikointi: tietojen kertominen suoralla ja helposti ymmärrettävällä tavalla
  • Vastuun ottaminen: sen varmistaminen, että ongelmat ratkaistaan riippumatta siitä, kenen syytä ne ovat olleet

Tekniset tai kovat taidot vaihtelevat yrityskohtaisesti, mutta tarvitset ainakin näitä:

  • Kohtalaiset taidot tietokoneella kirjoittamisessa tilaus- ja kassajärjestelmää käytettäessä
  • Tietoa erilaisista ruoista sekä alkoholipitoisista ja alkoholittomista juomista
  • Ravintolaprosessien ymmärtäminen
  • Tietoa terveys-, hygienia- ja turvallisuussäädöksistä
  • Ruokalistalla olevien ja sen ulkopuolisten tuotteiden sekä erikoistarjousten osaaminen
  • Hyvät numeraaliset ja kirjanpitotaidot, jotta maksutapahtumat käsitellään oikein

Luo ammattimainen CV nyt

Esittelyteksti vai profiiliteksti

Tarjoilijan ansioluetteloon ei tarvita esittelytekstiä, mutta kannattaa kirjoittaa profiilin yhteenveto jokaisen räätälöidyn CV:n alkuun. Voit kirjoittaa myös yhden yhteenvedon ja muokata sitä samantyyppisiin hakemuksiin, mutta jos aikaa on ehtinyt kulua, se kannattaa aina kirjoittaa kokonaan uudelleen.

Tässä on esimerkkejä esittelyteksteistä erilaisilla taidoilla ja pätevyyksillä. Lihavoitu teksti osoittaa tärkeän tiedon, josta lukija saa heti tietää ennen CV:n loppuosan lukemista.

Tarjoilija – profiilin yhteenveto – asiantuntija

Olen toiminut tarjoilijana 15 vuotta eri ravintola-alan sektoreilla. Olen innokas oppimaan ja tarkka työssäni, palvelukeskeinen, ja ystävällinen. Olen energinen tiimipelaaja ja päällikkö, joka pysyy motivoituneena ja ennakoivana myös kiireaikoina. Haluan edetä urallani ravintola-alalla erityisesti ruoan ja juoman parissa.

Tarjoilija – profiilin yhteenveto – kokenut

Omistautunut tarjoilija 7 vuoden kokemuksella pitopalvelussa. Pääasiallinen tavoitteeni on se, että asiakkaiden kaikki tarpeet täyttyvät ystävällisellä ammattitaidolla. Olen kokenut sekä pienten ja intiimien tilaisuuksien ja suurten, yli 100 vieraan juhlien tarjoilussa. Haluaisin laajentaa osaamistani kansainvälisesti.

Tarjoilija – profiilin yhteenveto – kokematon

Vasta valmistunut työntekijä, joka haluaa rakentaa uraa majoitus- ja ravitsemusalalla. Vaikka minulla ei vielä ole kokemusta, olen nopea oppimaan ja olen kiinnostunut ruoasta ja juomasta. Olen tehnyt vapaaehtoistyötä paikallisissa hyväntekeväisyystapahtumissa kouluaikana, ja odotan innolla tarjoilijan uran aloittamista. Minä olen motivoitunut työntekijä ja halukas oppimaan.

Miten esittely eroaa profiilitekstistä?

Profiiliteksti on lyhyt yhteenveto, joka sijaitsee CV:n alussa. Esittelyteksti taas on pidempi, erillinen teksti.

Profiilin yhteenvedon pituus on yleensä alle 100 sanaa – esittelytekstin pituus voi olla välillä 500-1000 sanaa.

Profiilin yhteenvetoa voidaan kutsua myös yleiskatsaukseksi, taitojen/pätevyyksien yhteenvedoksi tai ammattitaidon yhteenvedoksi.

Kumpaa kannattaa käyttää?

Asiantuntijan, esihenkilön tai johtajan työroolit hyötyvät esittelytekstistä. Niitä voidaan käyttää myös koulutusohjelmien ja työharjoitteluiden hakemiseen.

Jokainen CV taas hyötyy lyhyestä profiilin yhteenvedosta, koska sen avulla lukija voi nopeasti selvittää millainen olet ennen CV:si lukemista.

Siksi on tärkeää käyttää aikaa esittelytekstien kirjoittamiseen ja kirjoittaa ne erikseen hakemasi työpaikan mukaan. Se on mahdollisuutesi erottua muiden ansioluetteloiden joukosta, koska hakijoiden pätevyys ja kokemus on todennäköisesti samanlaista.

Optimistinen, rehellinen ja informatiivinen yhteenveto tai esittelyteksti on paras tapa päästä haastatteluun.

Mitä siellä pitää sanoa?

Vaikka profiilin yhteenveto on lyhyt, sen täytyy silti olla lukijalle oleellinen. Katso työpaikkailmoitusta ja kokemustasi, ja luettele kovat ja pehmeät taidot, kokemusvuodet ja avainsanoja, joita löydät. Yhteenvedon täytyy vastata työnantajan vaatimuksia niin hyvin kuin mahdollista.

Pidä nämä mielessäsi:

  • Työpaikkailmoituksen otsikko
  • Korosta tietämystäsi
  • Kerro kokemusvuodet
  • Kerro tärkeät kovat ja pehmeät taidot
  • Vastaa työnantajan vaatimuksiin

Esittelytekstin tulee sisältää samat tiedot kuin profiilitekstin, mutta se antaa laajemmin tietoa taidoista ja kokemuksestasi. Sen avulla voit myös kertoa tärkeää tietoa siitä, miksi lähdit tietylle urapolulle tai miksi haluat vaihtaa alaa.

Käytä aikaa myös siihen, että esittelytekstisi vastaa työnantajan vaatimuksiin mahdollisimman tarkasti.

Riippumatta siitä, mitä tietoja kerrot, pidä molemmat tekstit ystävällisenä, keskustelullisena ja positiivisena – se antaa ensivaikutelman sinusta tuleville työnantajille.

Miten käyttää tarjoilijan pääasiallista CV:tä

Kun pääasiallinen CV:si on valmis, voit hakea työpaikkoja nopeasti ilman, että tärkeitä tietoja puuttuu.

Kun näet haluamasi työpaikan, lue ilmoitus tarkasti ja kiinnitä huomiota sen vaatimuksiin. Työnantajat käyttävät usein avainsanoja työpaikkailmoituksessa karsiakseen hakemuksia.

Karsimalla erotetaan sopivat hakijat muista. Jos ansioluettelosi päätyy ”muiden” joukkoon, et kuule työnantajasta muuta kuin ”valitettavasti valintamme ei osunut tällä kertaa sinuun”.

Paras tapa löytää työpaikkailmoituksen avainsanat, on katsoa otsikkoa ja lukea sitten työn vastuualueista juuri siihen suoraan sopivat sanat. Pidä myös mielessäsi, että yritykset voivat käyttää tarjoilijalle eri nimikkeitä. Jos työpaikkailmoituksessa käytetään esimerkiksi sanaa ”tarjoiluhenkilö”, käytä kyseistä ilmaisua myös CV:ssä.

Seuraavaksi pääasiallisesta CV:stä tarvitsee muokata sellainen, että se pääsee karsinnan läpi ja herättää heti lukijan huomion.

Tämä onnistuu siten, että otat pääasiallisesta CV:stä oleelliset ja tärkeät tiedot ja siirrät ne yksinomaan tiettyyn tarjoilijan työpaikkaan räätälöityyn ansioluetteloon.

On erittäin tärkeää tietää, että rekrytoijat katsovat kutakin hakemusta vain muutaman sekunnin, koska he etsivät tiettyjä tietoja. Jos niitä ei ole, he eivät lue pidemmälle.

Avainsanojen käyttäminen alusta asti saavat heidät jatkamaan lukemista. Se kertoo myös siitä, että olet lukenut ilmoituksen kokonaan, etkä aio hukata heidän aikaansa.

Tässä on muutamia muistisääntöjä räätälöidyn CV:n luomiseen:

  • Käytä samaa mustavalkoista mallia kuin pääasiallisessa CV:ssä
  • Pituudella on väliä – älä ylitä 2-3 sivua
  • Tee ansioluettelosta juuri kyseiseen työpaikkaan sopiva
  • Pidä kieliasu positiivisena, ennakoivana ja helppolukuisena
  • Tarkista oikeinkirjoitus, päivämäärät ja kappalejaot
  • Älä kerro suosittelijoiden yhteystietoja – lisää sen sijaan nimet ja roolit, ja anna yhteystiedot pyydettäessä
  • Lisää myös merkintä: ”tarkempi CV on saatavilla pyydettäessä”

Yhteenveto

Unelmiesi työ tarjoilijana on ulottuvillasi – me saamme sen mukaan, mitä olemme valmiita tekemään. Suunnitteluun ja pääasiallisen CV:n luomiseen käytetty aika on sijoittamista tulevaisuuteen.

Tässä on tärkeitä vinkkejä täydellisen tarjoilijan CV:n kirjoittamiseen:

  • Käytä aikaa luodaksesi kattavan pääasiallisen CV:n
  • Säilytä pääasiallinen CV ja muut oleelliset asiakirjat paikassa, josta pääset niihin helposti käsiksi
  • Lue työpaikkailmoitukset huolellisesti ja käytä avainsanoja
  • Tee yhteenveto pääasiallisesta ansioluettelosta käyttäen vain työpaikkaan sopivia tietoja
  • Kirjoita positiivinen yhteenveto ansioluetteloon, joka keskittyy työpaikan vaatimuksiin

Kun lähetät hakemuksen:

  • Lähetä aina räätälöity CV ja hakemuskirje PDF-muodossa
  • Älä lähetä muita asiakirjoja, ellei niitä ole pyydetty
  • Tarkista, että yhteystietosi löytyvät helposti ansioluettelosta ja hakemuskirjeestä
  • Älä sisällytä suosittelijoita alkuperäiseen hakemukseen

Usein kysyttyjä kysymyksiä tarjoilijan CV:stä

Me olemme vastanneet tärkeimpiin kysymyksiin:

Pääasiallinen tarjoilijan CV on koottu asiakirja osaamisestasi – koulutuksesta työpaikkoihin ensimmäisestä nykyiseen tai viimeisimpään.

Miksi kannattaa tehdä pääasiallinen CV?

Se säästää aikaa ja esittelee sinut parhaalla mahdollisella tavalla joka kerta. Kun sinulla on kaikki tiedot alusta loppuun yhdessä paikassa, et joudu koskaan tekemään sitä uudelleen – joudut vain ajoittain päivittämään sitä.

Milloin suosittelijan tiedot kannattaa kertoa?

Vasta, kun rekrytoija tai työnantaja on ollut yhteydessä sinuun ja pyytänyt niitä. Älä koskaan anna suosittelijan tietoja suoraan CV:ssä työpaikkaa hakiessasi, erityisesti puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita. Ilmoita sen sijaan, että ”suosittelijat ovat saatavilla pyydettäessä”.

Jos rekrytoija pyytää sinua haastatteluun puhelimitse, hän voi pyytää suosittelijoita. Jos kuitenkaan ei, anna asian olla. Hakemuksesi voi olla tässä vaiheessa jo turha, tai ehkä rekrytoija haluaa ottaa suosittelijoiden tiedot vasta hakuprosessin loppuvaiheessa.

Suosittelijoiden tietojen antaminen heti on riski sekä sinulle että suosittelijalle.

Miksi?

Ensinnäkin jaat toisen henkilökohtaisia tietoja henkilöille, joista et tiedä mitään. Tämä on riski suosittelijalle, jos tiedot päätyvät vääriin käsiin.

Toisekseen jotkut rekrytoijat saattavat olla yhteydessä suosittelijaan ennen sinua. Tämä on epäreilu toimintatapa – mutta jos annat tiedot heille, et voi estää sitä.

Jos suosittelija yllättyy saadessaan odottamattoman puhelun, hän ei välttämättä vastaa tai muista kaikkia tietojasi, ja tällöin suosittelijasi kuulostaa heikolta.

Kun etsit työpaikkaa, kannattaa aina olla yhteydessä suosittelijoihin etukäteen ja muistuttaa, että he ovat luvanneet antaa sinusta suosituksen. Kun muutama vuosi on kulunut, voi olla vaikeaa muistaa päivämääriä, vastuualueita tai muita tärkeitä tietoja.

Aiemman työnantajan ennakkovaroitus varmistaa, että he haluavat edelleen antaa suosituksen. Näin varmistat, että todella saat suositukset ja taidoistasi kerrotaan realistisesti.

Pitäisikö CV:ssä kertoa harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista?

Jos kerrot harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista CV:ssä tai esittelytekstissä, kerro vain niistä, jotka ovat oleellisia työn kannalta. Vältä epäolennaisia jäsenyyksiä ja henkilökohtaisia saavutuksia.

Muista, että rekrytoijat ja työnantajat ovat kiireisiä, eivätkä he lue mitään epäolennaista. Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet ovat tärkeitä terveydelle ja hyvinvoinnille, mutta älä luettele niitä, elleivät ne liity työpaikkaan.

Hyviä esimerkkejä tarjoilijan CV:ssä olevista harrastuksista tai kiinnostuksen kohteista:

  • Hyväntekeväisyystyö
  • Viinien maistelu
  • Ruoanlaitto
  • Luomutuotteet
  • Drinkkien tekeminen

Luo ammattimainen CV nyt

Usein kysyttyjä kysymyksiä tarjoilijan työstä

Oletko kiinnostunut työstä tarjoilijana tai haluat vaihtaa alaa? Näin onnistut:

Mitä koulutusta tarvitsen?

Vähimmäiskoulutustasoa ei ole, ja yleensä keskiasteen koulutus riittää. Sinun tarvitsee olla hyvä numeroissa ja tarvitset hyvät kommunikointitaidot.

Vaikka suomen kielen osaaminen on yleensä vaatimus Suomessa, muiden kielten puhuminen voi mahdollistaa työpaikan ulkomailla tai esimerkiksi risteilylaivassa.

Alalla on myös koulutusta, jossa voi opiskella majoitus- ja ravitsemusalaa sekä ruoka- ja juomapalveluita.

Tarvitsenko muita taitoja?

Ylioppilastutkinto riittää useimpiin työpaikkoihin, ja monet yritykset ovat valmiita kouluttamaan henkilöstöään.

Verkosta löytyy myös paljon kursseja, joilla parannat ansioluetteloasi ja joista mahdollinen työnantaja näkee, että olet vakavissasi työsi suhteen. Sillä saat suuren edun muihin hakijoihin nähden.

Kattava tietämys ruoasta ja juomasta on myös eduksi, koska sinun täytyy ymmärtää ruokalistan tuotteita.

Onko tarjoilijalla erikoistumisaloja?

Ravintola-ala on erittäin monipuolinen ja sieltä löytyy useita ruoka- ja palvelutyyppejä. Ruokalistoja on yhtä monta kuin maailmassa kulttuureja ja ainesosia. Jotkut yritykset ovat erikoistuneet tietyn tyyppisiin keittiöihin, kun taas joillakin on päivittäin vaihtuva ruokalista.

Tarjoilijat toimivat yrityksissä, jotka tarjoilevat ruokaa suoraan asiakkaille. Näitä voivat olla kahvilat, illallisravintolat, pubit, pihviravintolat, Michelin-tähtiä omaavat ravintolat ja monet muut.

Tarjoilutyylejä voivat olla lautanen, kärry, buffet, perhekattaus – ja niitä voi olla aina fine diningista epämuodolliseen palveluun.

Jokaisella yrityksellä on oma kulttuurinsa, ja voit erikoistua monelle alueelle. Mitä taitavampi olet, sitä enemmän taitoja tarvitaan – ja sitä paremmin pystyt neuvottelemaan seuraavasta palkastasi.

Voiko uralla edetä?

Tarjoilija voi edetä urallaan monella tapaa. Ja mikä hienoa, voit tulla alalle koulun jälkeen ja kartuttaa työkokemusta ja koulutusta.

Edetä voi esimerkiksi päätarjoilijaksi, asiakasemännäksi tai ravintolapäälliköksi. Voit myös siirtyä ruoan tai juoman valmistuksen puolelle, kuten baarimestariksi, baristaksi tai kokiksi, jos haluat opiskella lisää ja laajentaa osaamistasi.

Miten pääsen alkuun?

Ennen kuin teet mitään, luo tarjoilijan CV, jotta et hukkaa aikaa löytäessäsi kiinnostavia työpaikkailmoituksia.

Jos olet juuri valmistunut tai haluat vaihtaa alaa, lähesty ravintola-alan yrityksiä suoraan tai hae työpaikkailmoitusten kautta. Joskus suoraan kysyminen voi johtaa haastatteluun, jos sinulla ei ole kokemusta.

Lue työpaikkailmoituksia ja paikallisia lehti-ilmoituksia.

Vaikka esittelytekstiä ei yleensä vaadita tällaiseen työhön, sitä voi hyödyntää uravalinnan korostamiseen, jos sinulla ei ole paljon kokemusta.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin