8 vinkkiä työkokemuksen korostamiseen ansioluettelossa
Nyt on aika luoda CV ja palata työmarkkinoille. Mutta miten varmistat, että rekrytoijat huomaavat sinun CV:si hakijoiden joukosta?
Listaamalla työkokemuksesi ja taitosi niin tarkasti, selkeästi, ytimekkäästi ja lukija-ystävällisesti kuin mahdollista!
Sinulla on ehkä vuosien kokemus ja olet täydellinen hakemaasi työhön, mutta jos CV:si on liian täynnä tai monimutkainen, se joutuu roskakoriin.
Rekrytoijat, niin toimistot kuin yritysten omatkin, eivät käytä kuin muutaman minuutin kunkin hakemuksen silmäilyyn. Jos he eivät löydä etsimäänsä, he jatkavat seuraavaan.
Se tarkoittaa sitä, että on sinun vastuullasi varmistaa, että CV:si erottuu joukosta ja juuri sinä pääset haastatteluun. Ammattimaisen CV-pohjan käyttämisen lisäksi myös CV:n sisältö vaikuttaa siihen, kutsutaanko sinut haastatteluun.
Tässä on 8 vinkkiä siihen, miten työkokemuksesta kannattaa kertoa, jotta saat joukosta erottuvan CV:n.
1. Aloita uusimmasta tai oleellisimmasta työpaikasta
Työnantajat haluavat tietää uusimmasta työkokemuksestasi, joka sopii heidän avoimeen työpaikkaansa. Siksi sinun täytyy aloittaa nykyisestä tai viimeisimmästä työpaikastasi ja lopettaa vanhimpaan. Keskity työpaikkailmoituksessa mainittuihin vastuualueisiin ja jätä pois kaikki, mikä ei ole oleellista.
Muusta kuin viimeisimmästä työkokemuksesta aloittaminen kannattaa tehdä vain poikkeustapauksissa. Jos esimerkiksi olet vasta valmistunut ja sivutyösi on viimeisin työkokemuksesi, mutta potentiaalisen uuden työnantajan kannalta oleellisin työkokemus onkin harjoittelusi.
Vinkki: Jos sinulla ei ole työkokemusta, kerro opiskeluajan kursseista ja koulutuksista ja ilmoita korkein koulutustasosi. Voit myös listata harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, jos ne liittyvät työpaikkaan. Älä kuitenkaan kerro peruskoulusta.
2. Käytä lyhyttä ja terävää tekstiä, joka herättää lukijan huomion
CV:n kannattaa olla sekä helppolukuinen että informatiivinen. Vältä pitkiä lauseita ja kerro työkokemuksestasi ranskalaisin viivoin. Valitse työpaikkailmoituksesta avainsanoja, jotka sopivat työkokemukseesi, ja käytä niihin sopivia sanoja.
3. Keskity siihen, mitä työnantajalle hyödyllistä osaat
Listaa kertynyttä tietoa, kehittyneitä taitoja ja pätevyyksiä, suoritusten tuloksia ja todistettuja vastuualueita. Vertaa niitä hakemaasi työpaikkaan ja kerro niistä siten, että ne erottuvat joukosta. Ajattele asiaa tältä kantilta – jos työnantaja ottaa suosituksia aiemmilta työnantajilta, vahvistettaisiinko tämä kokemus oikeaksi?
4. Käytä lyhyitä lauseita ja ranskalaisia viivoja
Lyhyet lauseet ovat lukijaystävällisiä ja kertovat oleellisesta työkokemuksestasi tarkasti. Ranskalaiset viivat ovat erinomaisia listaamiseen ja ne pitävät tiedot järjestyksessä. Älä venytä yhtä ranskalaista viivaa usean lauseen mittaiseksi, vaan pidä tekstin rakenne väljänä varmistaen, että sekaan ei joudu mitään epäolennaista.
5. Tuo olennaisinta kokemusta eniten esiin
Kun listaat työkokemuksiasi, järjestä ne työpaikkailmoituksessa olevien vastuualueiden kanssa samaan järjestykseen. Pidä olennainen työkokemus ylhäällä, jotta se erottuu joukosta. Listaa muu kokemus alemmas lyhyesti tai jätä ne pois, jos ne eivät liity hakemaasi työpaikkaan.
6. Otsikoi työpaikat työpaikkailmoituksen mukaan
Useimmissa työpaikoissa on erilaisia titteleitä yrityksestä riippuen. Muokkaa siis titteleitäsi hakemasi työpaikan mukaan, mutta älä toki vääristä asioita. Tämä on tarpeen, jotta pääset läpi CV-karsintaohjelmistosta, joka etsii tiettyjä avainsanoja ja hylkää kaikki hakemukset, joissa niitä ei ole.
Tarjoilijaa voidaan kutsua esimerkiksi baarimestariksi tai ravintolatyöntekijäksi. Kun käytät hakemasi työpaikan terminologiaa, he huomaavat myös työkokemuksesi heti.
7. Kirjoita ansioluetteloon sopiva profiiliteksti
Jokainen hyvä CV alkaa lyhyellä profiilitekstillä. Kerro lyhyesti olennaisesta työkokemuksestasi, ja vahvista sitten tietoja CV:ssä. Jos profiilitekstisi tekee rekrytoijaan vaikutuksen, hän jatkaa lukemista. Siksi on tärkeää, että he löytävät tekstiä tukevia tietoja myös CV:stä. Muista myös mainita mahdollisista saavutuksistasi, jotka liittyvät työkokemukseesi.
8. Kerro hyvistä tuloksista ja merkittävistä saavutuksista
Kyse ei ole vain työn suorittamisesta – kyse on odotukset ylittävien tulosten ja saavutusten kertomisesta. Kerro tilanteesta – mitä teit ja millaisin lopputuloksin. Kerro vain sellaisia tietoja, mitkä voidaan jotenkin vahvistaa. Jos sinulla ei ole vielä saavutuksia, sekään ei haittaa, sillä ne eivät ole pakollisia haastatteluun pääsemiseksi.
Luonnostele työkokemus ennen CV:n kirjoittamista
Säästät aikaa, kun teet nopean luonnoksen työkokemuksestasi. Luettele kaikki nykyiset ja edelliset työpaikat ja vertaa niitä työpaikkailmoitukseen. Käytä vain niitä, joilla on merkitystä, ja jätä loput pois. Järjestä vastuualueet kussakin työpaikassa siten, että olennaisin on ylimpänä.
Voit käyttää tätä nopeaa tarkistuslistaa:
- Kuvaile lyhyesti kutakin vastuualuetta keskittyen tärkeisiin tietoihin
- Luettele kussakin työssä tarvitut ja kerrytetyt taidot ja pätevyydet
- Kerro erinomaisista saavutuksista, jos mahdollista
- Aloita kukin työpaikka kertomalla lyhyesti roolistasi
- Lisää työssä suoritetut kurssit
CV:ssäni on aukko – mitä teen?
Ei hätää – tämän voi aina hoitaa siten, että CV:si ei näytä huonolta.
Monilla ihmisillä on aukkoja CV:ssä monistakin syistä. Joskus he ovat halunneet viettää aikaa lasten kanssa tai huolehtia sukulaisesta. Joskus taas joku on halunnut matkustaa tai pitää lomaa. Se ei kuitenkaan estä sinua saamasta työpaikkaa.
Jos kyse on vain muutamasta kuukaudesta, voit kiertää sen käyttämällä CV:ssä vain vuosien tarkkuutta kuukausien sijaan. Jos taas et ole ollut työelämässä eli vuoteen tai pidemmän aikaa, voit jättää päivämäärät ansioluetteloon. Selitä aukon syy lyhyesti hakemuskirjeessä.
Jos työkokemuksesi sopii hakemaasi työhön, on melko varmaa, että rekrytoija on sinuun yhteydessä, ja silloin voit selittää aukon syyn lyhyesti.
Minulla on aikaisemmin ollut sivutyö – kannattaako se mainita?
Kaiken ansioluettelossasi tulee liittyä jotenkin hakemaasi työpaikkaan. Jos sivutyössäsi tarvitsit työpaikkailmoituksessa mainittuja taitoja ja kokemusta, voit mainita sen – jos ei, älä mainitse.
Kun kokemusta on jo kohtalaisesti, sivutyöt eivät ole oleellisia, ellei niissä ole oppinut tärkeitä taitoja. Jos esimerkiksi olit osa-aikaisena tarjoilijana jossakin elämäsi vaiheessa ja nyt haet ravintolapäälliköksi, se kannattaa mainita. Se osoittaa, että olet aina ollut kiinnostunut ravintola-alasta.
Jos taas työkokemusta on vähän tai ei ollenkaan, kaikki sivutyöt kannattaa mainita. Vaikka työkokemus ei sopisi hakemaasi työpaikkaan, opimme tiettyjä työelämän sääntöjä.
Yhteenveto
Koulutuksesi, taitosi ja työkokemuksesi ovat äärimmäisen tärkeitä, kun haluat saada työpaikan, mutta niiden esittämistapa on aivan yhtä tärkeä.
Erityisesti nykypäivänä, kun useimmat työhakemukset menevät aluksi karsintaohjelmiston läpi. CV:si ei voi olla pitkä ”tarina” – sen täytyy olla lyhyt, ytimekäs ja ammattimainen asiakirja, joka korostaa kykyjäsi.
Muuten et pääse haastatteluun, etkä saa työpaikkaa.