Työharjoittelu ja CV – vinkkejä ja esimerkkejä kirjoittamiseen
Tarvitset kokemusta saadaksesi työpaikan, mutta et voi saada kokemusta ilman työpaikkaa. Tämä tilanne tunnetaan kokemusparadoksina, josta monet opiskelijat, vasta valmistuneet tai alanvaihtajat itsensä löytävät. Ehkä epäilet, että onko työharjoittelu sen arvoista, varsinkin jos se on alipalkattu tai jopa palkaton. Totuus kuitenkin on, että työharjoittelut ovat arvokkaita oppimiskokemuksia, joiden avulla voit saada ensimmäisen pysyvän työpaikan. Lisäksi niiden avulla on helppo selvittää, onko työ sinua varten. Me haluamme kertoa sinulle, että tunnelin päässä on valoa. Ratkaisu on kiinnittää huomiota siihen, miten kirjoitat ja jäsennät CV:si työharjoittelua varten.
Avain hyvän CV:n kirjoittamiseen on tutustua huolellisesti työharjoittelun vaatimuksiin ja käyttää aikaa uratavoitteidesi ymmärtämiseen. Kun kirjoitat työharjoitteluun CV:tä, varmista, että se on helposti skannattava ja helppolukuinen sekä rekrytoinnille että automaattisille ohjelmistoille, jotka tarkemmin tunnetaan nimellä hakijoiden seurantajärjestelmä (ATS). Jos etsit vinkkejä ja esimerkkejä CV:n kirjoittamiseen ja etsit työharjoittelupaikkaa, tämä artikkeli on sinua varten. Aloitetaan!
CV:n kirjoittaminen: mistä aloitan?
CV:n kirjoittaminen työharjoitteluun ei poikkea paljon tavallisesta CV:stä. Sinun täytyy kuitenkin varmistaa, että esität tärkeimmät tiedot siten, että ne ovat uratavoitteidesi mukaisia. Harjoittelijan tai harjoittelua etsivän opiskelijan CV:n kirjoittaminen voi olla haastavaa, varsinkin jos sinulla ei ole työkokemusta. Siksi hyvin jäsennelty, selkeä ja räätälöity CV on tärkeä.
Ennen kuin alat kirjoittaa, suosittelemme tutustumaan yrityksen kulttuuriin ja brändiin selvittääksesi, millaisen yrityksen kanssa olet tekemisissä. Tämän avulla ymmärrät paremmin, mitä tietoja CV:si pitäisi sisältää, ja pääset helpommin haastatteluun. On kaksi asiaa, joihin tulee kiinnittää huomioita: CV-pohjan laatiminen ja sen jälkeen CV:n räätälöinti haettavan työpaikan mukaan.
Harjoittelijan CV-pohja
CV-pohja sisältää kaikki saavutuksesi ja käytännössä koko työ- ja kouluhistoriasi. Voit käyttää pohjaa työkaluna tulevissa työhakemuksissa. Vaikka CV-pohjan kirjoittaminen voi olla aikaavievää, se on sen arvoista, sillä se päivittämiseen ei mene kauaa aikaa. Lopulta säästät aikaa, kun voit vain kopioida, liittää ja muokata tietoja, kun haet jotakin työpaikkaa.
- Vinkki: Tutustu erilaisiin työpaikkoihin tai yrityksiin, joissa haluat työskennellä ja luo lista vaatimuksista ja avainsanoista, jotka aiot laittaa ansioluetteloosi.
Harjoittelijan työpaikkakohtainen CV
Ehkä mietit, miksi käyttää aikaa ja energiaa työpaikkakohtaisen CV:n kirjoittamiseen, kun kyseessä on työharjoittelu. Yleisestä CV:stä poiketen työpaikkakohtainen CV tekee CV:stäsi jäsennellymmän ja selkeämmän. Vaikka voit hakea suoraan aloittelijatason paikkoihin, työharjoittelusopimukset ovat paljon lyhyempiä ja saat arvokasta tietoa päivittäisistä tehtävistä ja vastuualueista. Tämä auttaa sinua selvittämään, sopiiko työ sinulle.
Työpaikkakohtaisen CV:n voit luoda siten, että tiivistät CV-pohjasi yksi- tai kaksisivuiseen asiakirjaan ja varmistat, että täyttää ATS-kriteerit ja työpaikan vaatimukset. Ota tärkeimmät tiedot CV-pohjasta ja siirrä ne työpaikkakohtaiseen CV:en. Varmista, että ne ovat linjassa hakemasi työpaikan kanssa – esimerkiksi pankkialan, tietotekniikan, konsultoinnin tai arkkitehdin CV. Tämän avulla erotut joukosta ja CV:si keskittyy oikeaan asiaan. Varmista, että noudatat kaikkia CV:n kirjoittamisen vaiheita, koska valmistautuminen auttaa sinua jäsentelemään ja priorisoimaan räätälöidyn CV:si.
CV-esimerkki työharjoitteluun
Lataa tämä työharjoittelun CV-esimerkki PDF-tiedostona
Kati Anttonen on vasta valmistunut ja haluaa aloittaa uransa työharjoittelulla. Princeton-mallin avulla hän esittelee koulutuksensa ja sivutyönsä selkeästi ja ytimekkäästi.
Mitä työharjoitteluun kohdistetun CV:n pitäisi sisältää? Vinkkejä ja esimerkkejä
CV:n ulkoasu voi vaihdella alavalinnasta ja persoonastasi riippuen, mutta tämän ei pidä olla CV:si keskiössä. Hyvän CV:n tulee sisältää tärkeimmät tiedot kokemuksesta tai pätevyydestä riippumatta. Alta löydät luettelot tärkeimmistä osioista, jotka työharjoitteluun kohdistetusta CV:stä tulisi löytyä. Kun olet täyttänyt CV:si oikeilla osioilla ja tiedoilla, voit pohtia valinnaistan osioiden lisäämistä.
Näin kirjoitat CV-profiilin työharjoittelua varten
CV-profiili on yhteenveto sinusta. Se on lyhyt teksti CV:n alussa, jossa kerrot nykyisen tilanteesi, oleellisen työkokemuksen ja uratavoitteet. Katso alla olevat esimerkit tai lue lisää urablogistamme, miten kirjoitat esittelytekstin.
Lukiosta valmistuneen CV-profiili
Olen juuri lukiosta valmistunut innokas ja dataorientoitunut opiskelija valmiina saamaan käytännön kokemusta työharjoittelun kautta. Olen kiinnostunut markkinoinnista ja taitava puhuja, asiakaspalvelija ja tiimityöntekijä, jolla on vankka tietämys digitaalisesta markkinoinnista.
Sijoitusalan työharjoittelijan CV-profiili
Vasta valmistunut rahoitusalan analyyttinen ja dataorientoitunut ammattilainen, joka on erikoistunut omaisuudenhoitoon. Osaamisalaani kuuluvat riskienhallinta, hinnoittelumekanismit ja pääomarahoitus sekä vahvat kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot. Haen työharjoittelupaikkaa rahoitusalalla, jossa pääsen soveltamaan tutkimus-, arkistointi- ja ongelmanratkaisutaitojani.
Kesätyöntekijän CV-profiili
Tarkka ja monipuolinen kolmannen vuoden rahoitusalan opiskelija, joka on valmis hyödyntämään vankkoja data-analyysin ja liikkeenjohdon taitoja päästäkseen eteenpäin kirjanpitoalalla. Etsin kesätyöpaikkaa, jossa pääsen soveltamaan ajanhallinnan, tilastotieteen ja viestinnän taitoja. Osaamisalaani ovat lakiprosessit, rahoitusohjelmistot ja matematiikka.
Media-alan harjoittelijan CV-profiili
Olen vasta valmistunut media-alan ahkera ja data-orientoitunut ammattilainen, joka on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin. Haluan parantaa liiketoiminnan markkinointistrategioita tarjoamalla ratkaisuja luovalla mutta pragmaattisella lähestymistavalla. Olen mukautuva ja osaamisalaani ovat mainonta, liiketoimintaorganisaatio ja markkinatutkimus. Etsin työharjoittelua sosiaalisen median parissa.
Liiketoimintapsykologian opiskelijan CV-profiili
Organisoitunut ja kunnianhimoinen liiketoimintapsykologian opiskelija, joka on erikoistunut henkilöstöhallintoon. Erinomaiset ajanhallinta-, kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot sekä laaja tietämys työoikeudesta, työetiikasta ja liiketoiminnasta.
Oikeustieteen opiskelijan CV-profiili
Motivoitunut ja organisoitunut kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija, jonka pääaineena on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö, etsii aloittelijatason työpaikkaa poliittisena neuvonantajana. Olen taitava rakentamaan asiakkuuksia ja tunnen oikeudenkäyntien prosessit ja hallitsen tapausten puhtaaksikirjoituksen.
Alanvaihtajan CV-profiili
Innokas ja tarkka ranska-englanti-kääntäjä, joka on vaihtamassa alaa tekniseksi kirjoittajaksi. Osaan muuntaa monimutkaisia tietoja helposti ymmärrettäväksi tekstiksi. Nopea oppimaan ja loistavat kommunikointitaidot erilaisissa monikulttuurisissa ja ammattiympäristöissä.
Mitä taitoja harjoittelijan CV:n pitäisi sisältää?
Taidot vaihtelevat meistä jokaisella, mutta yleisesti ne voidaan jakaa kolmeen luokkaan: kovat, pehmeät ja siirrettävät taidot. Ne korostavat vahvuuksiasi ja näyttävät, miksi olet pätevä työhön. Kun lisäät taitoja harjoittelijan CV:en, varmista, että ne ovat oleellisia hakemasi työn kannalta. Muuten ne kannattaa jättää pois CV:stä tai lisätä ne muihin CV:n osioihin, kuten työhistoriaan tai CV-profiiliin. Jos haluat lukea aiheesta lisää, katso artikkelimme taidoista CV:ssä.
- Vinkki: Älä lisää sellaisia taitoja, joissa et oikeasti ole hyvä. Sinua voidaan testata haastattelun aikana.
Esimerkkejä kovista taidoista
Ammattitaitonakin tunnetut kovat taidot ovat taitoja, jotka on helppo määrittää. Voit saada niitä käytännön kokemuksella, koulutuksista tai kursseista.
- Data-analyysi
- UI/UX-suunnittelu
- Videoeditointi
- Ohjelmointi
- Tekninen kirjoittaminen
Esimerkkejä pehmeistä taidoista
Pehmeät taidot ovat luonnollisia kykyjä, jotka hioutuvat päivittäisessä elämässä. Ne kertovat suhteistasi muihin ihmisiin.
- Tuloshakuinen
- Huolellinen
- Motivoitunut
- Välittävä
- Joustava
Esimerkkejä siirrettävistä taidoista
Aloittelijoille tai alanvaihtaille on hyödyksi käyttää siirrettäviä taitoja.
- Organisointikyky
- Tiiminvetäminen
- Johtajuus
- Ajanhallinta
- Ongelmanratkaisu
Työkokemus harjoittelijan CV:ssä: vinkkejä ja esimerkkejä työkokemuksen esittelyyn
Tämän osion tarkoituksena on luetella aiemmat työpaikat siten, että sekä vastuualueet että saavutukset ovat näkyvissä. Jos etsit harjoittelupaikkaa, sinulla ei välttämättä ole tarvittavaa työkokemusta tai työkokemusta ehkä ollenkaan. Jos näin on, CV:ssä kannattaa keskittyä koulutukseen, taitoihin tai lisäkokemukseen. Lue lisää artikkelistamme, miten työkokemus kannattaa esitellä.
Myös nämä kannattaa ottaa huomioon työharjoitteluiden osalta:
- Sisällytä vain työpaikat tai kokemukset, jotka ovat oleellisia hakemasi työpaikan kannalta.
- Paranna CV:täsi siirrettävillä taidoilla.
- Kirjoita vastuualueet ja saavutukset työpaikkakohtaiseen ansioluetteloon ja varmista, että käytät oikeita avainsanoja.
Lisäkokemukset harjoittelijan CV:ssä
Tätä osiota käytetään useimmiten silloin, kun työkokemusta on paljon. Joskus se ei kuitenkaan ole tarpeen. Oleellista se on joka tapauksessa. Yksi tapa hyödyntää tätä osiota on lisätä työpaikka ja yritys ilman päivämääriä. Näin voit kertoa niistä lisää haastattelussa.
Jos esimerkiksi olet opiskelija ja sinulla on paljon kokemusta vapaaehtoistyöstä, voit käyttää tätä osiota kertoaksesi siitä tai muusta lyhytaikaisesta työkokemuksesta. Näitä voivat olla esimerkiksi sivutyö, keikkatyö, tuutorointi, opiskelijakunnat tai vapaaehtoistyö. Jos haluat tietää lisää CV:n kirjoittamisesta vähäisellä työkokemuksella tai ilman työkokemusta, lue artikkelimme taitopohjaisesta CV:stä.
Koulutustiedot harjoittelijan CV:ssä
Hakijat, joilla ei ole työkokemusta, voivat hyödyntää koulutustietoja erottuakseen CV:llään joukosta. Tämä osio kannattaa yleensä pitää lyhyenä ja ytimekkäänä. Jos sinulla ei ole työkokemusta, voit kuitenkin lisätä myös olennaisia kursseja, saavutuksia, projekteja tai opiskelijakunnan toimintoja. Suosittelemme lisäämään koulutustiedot ennen työkokemusta, jos työkokemusta on vain vähän.
Vinkkejä koulutusosion täyttämiseen:
- Yliopistotutkinto: Lisää tutkinnon nimi ja suoritusvuosi tai odotettu suoritusvuosi.
- Tutkinnon kuvaus: Ajattele tätä samoin kuin työpaikan kuvausta mutta vain opintojen osalta. Hyödynnä siirrettäviä taitoja tai muita saavutuksia, joiden avulla saat CV:si vastaamaan uratavoitteitasi ja persoonaasi.
- Oleelliset kurssit: Luettele työpaikan kannalta oleelliset yliopistokurssit ranskalaisilla viivoilla.
- Sertifikaatit tai ammattikoulutus: Jos olet suorittanut yliopisto tai muun tunnetun toimijan virallisia verkkokursseja, lisää ne tähän osioon. Jos ne tuovat lisäarvoa, voit myös lisätä kursseja ja sertifikaatteja omaan osioonsa.
- Peruskoulu tai lukio: Tämä osio on hyödyksi, jos sinulla ei ole korkea-asteen tutkintoa tai työkokemusta. Lisää tähän vain soveltuvat aineet ja arvosanat.
Yhteenveto
Työharjoittelu on hyväksi kaikille uraansa aloittaville, mutta vielä tärkeämpää on varmistaa, että CV on rakennettu oikealla tavalla. Asiantuntijoidemme vinkkien ja esimerkkien avulla voit olla varma, että pääset useammin haastatteluun.
Lisää vinkkejä, joilla pääset helpommin työharjoitteluun:
- Kirjoita työharjoittelun CV ja hakemus selkeästi ja ytimekkäästi.
- Käytä ammattimaista kieltä ilman persoonapronomineja (minä, minun, me).
- Laajenna verkostoasi ja hyödynnä kontaktejasi.
- Pyydä palautetta kokeneilta henkilöiltä.
- Keskity aloittelijatason työpaikkoihin tai harjoitteluihin, joilla saat urasi alkuun.
- Käytä oleellisia CV-osioita ja avainsanoja.
- Oikolue CV säännöllisesti.
- Vältä vanhentuneita tietoja.
- Älä valehtele taidoista, koulutuksesta tai työkokemuksesta.
Mitä seuraavaksi?
CVMaker tarjoaa yli 20 ammattimaista mallia, sisäänrakennetun työpaikkahaun ja hakutyökaluja, joiden avulla työpaikan hakeminen on helppoa. Alustaltamme löydät myös CV:n kirjoituspalvelun ja hakemustyökalun.
UKK
Miten saan urani alkuun työharjoittelulla?
Työarjoittelun avulla saat käytännön kokemusta ja opit arvokkaita taitoja tiettyä työtä varten. Harjoittelussa tapaat uusia ihmisiä ja tutustut organisaatioon ja toimistoympäristöön.
Miten voin hakea työharjoitteluun?
Potentiaalisia työnantajia kannattaa etsiä rekrytointimessuilta tai työpaikkahauista esimerkiksi CVMakerilla, LinkedInissä tai vaikka työvoimatoimiston sivuilla. Me CVMakerilla suosittelemme katsomaan yritysten omia verkkosivuja ja vertailemaan samaa työpaikkailmoitusta eri alustoilla.
Miten valita paras CV-malli työharjoitteluun?
CV-mallin valinta vaihtelee henkilöstä riippuen. Kokemuksesta ja hakemastasi työpaikasta riippumatta on tärkeää muistaa, että CV:n tulee olla uratavoitteidesi mukainen. Parhaiten tämä onnistuu aikajärjestyksessä rakennetussa CV:ssä, jossa on ensin uusin kokemus ja sen jälkeen loput aina vanhimpaan saakka. Toinen tapa on kirjoittaa taitopohjainen CV, joka sopii paremmin hakijoille, joilla ei ole paljon työkokemusta tai ovat uusia alalla.
Miten kirjoittaa CV tutkimustyön harjoitteluun?
Toisin kuin työharjoitteluissa, tutkimuksissa kannattaa keskittyä akateemisiin saavutuksiin (tutkinto, julkaisut, kurssit) työkokemuksen tai taitojen sijaan. Kun haet tutkimustyön harjoitteluun, korosta oleellista kokemusta ja pätevyyttä ja lisää ne ansioluetteloosi.
Mitä eroa on akateemisella ja työharjoittelulla?
Akateeminen harjoittelu, oli se sitten palkallinen tai palkaton, on käytännön työkokemusta, joka yhdistää luennoilla oppimisen ja oikean työkokemuksen. Se kuuluu yleensä opintosuunnitelmaan joko pakollisena tai valinnaisena kurssina. Työharjoittelu taas ei ole akateeminen, vaan opiskelijat suorittavat sen itsenäisesti joko opintojen tueksi tai saadakseen käytännön kokemusta.
Mitä hyötyä työharjoittelusta on?
Harjoittelun suorittaminen opintojen aikana tai työharjoitteluun osallistuminen voi olla erittäin arvokasta. Vasta valmistuneena olet valmis imemään tietoa ja olet täynnä tarmoa, jota monelta kokeneelta ammattilaiselta voi puuttua. Harjoittleu on mahdollisuus kasvaa ja menestyä varmistamalla, että valitset oikean urapolun.