Kuinka neuvotella palkasta työhaastatteluissa: Vinkkejä ja käytännön esimerkkejä

Olisiko nykyisestä työstäsi aika saada korkeampaa palkkaa tai oletko parhaillasi hakemassa uutta työpaikkaa? Mikäli vastaus on kyllä, kilpailukykyinen palkka on asia, jota sinun on pohdittava, ennen kuin neuvottelet seuraavan kerran palkastasi. Kuinka neuvotella palkasta? Miten varmistat, että saat ansaitsemasi palkan? Voitko vaikuttaa palkankorotukseesi, vai onko se jotain, mitä sinun pitäisi välttää? Näitä ja muita kysymyksiä käsitellään tässä artikkelissa, jotta näet, mitä voit ja mitä et voi tehdä asialle. Jatka lukemista oppiaksesi lisää.

Sinulla on ehdoton määräysvalta tuleviin kuukausittaisiin palkkalaskelmiisi! Hyvin valmistellun palkkaneuvottelun avulla tämä on helpompaa kuin luuletkaan. Onko sinusta jännittävää aloittaa keskustelu, kun kyse on uusista tuloistasi? Et ole yksin! Palkkaneuvotteluun valmistautuminen auttaa sinua tuntemaan olosi varmemmaksi ja pääsemään summaan, johon molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

Palkkaan vaikuttavat useat eri tekijät. Taustalla voi olla esimerkiksi työnantajan noudattama työehtosopimus, kyseisen alan palkkataso, työnantajan taloudellinen tilanne sekä työnhakijan koulutus, osaaminen ja kokemus. Näiden lisäksi palkassa voidaan huomioida tehtävien vaativuus ja vastuun määrä sekä työn tulos. Palkkaan vaikuttavia tekijöitä on niin paljon, että palkan neuvotteluun haastattelussa ei ole yhtä oikeaa lähtökohtaa.

No, minkä takia on tärkeää osata neuvotella oma palkka? Jos et ikinä neuvottele omasta palkastasi, vaan hyväksyt aina ensimmäisen saamasi palkkatarjouksen, jää palkkasi usein matalammalle tasolle kuin ansaitsisit. Kun tiedät, kuinka neuvotella palkastasi, saat todennäköisemmin myös korkeampaa palkkaa. On tärkeää tunnistaa oma osaaminen ja oman työn arvo, jotta sinua palkitaan myös sen mukaan. Seuraavaksi käymme läpi yhdeksän arvokasta vinkkiä, joiden avulla voit oppia, kuinka neuvotella tulevasta palkastasi onnistuneesti.

Luo ammattimainen CV nyt

1. Tunne arvosi

Jos sinulla on vahva CV ja työtehtävään sopivat taidot, tarkoittaa se, että sinulla on tarpeeksi tarjottavaa kyseiseen rooliin. Tämä tarkoittaa, että siihen kuuluu myös sopiva palkka. Älä ole liian vaatimaton, kun neuvottelet palkkaa haastattelussa, vaan ymmärrä yritykselle tuomasi lisäarvo ja pyydä myös sen mukaista palkkaa. Pidä huoli, että myös rekrytoiva yritys ymmärtää, millaisia taitoja tuot pöytään. Omien vahvuuksien ja taitojen ymmärtäminen tekee sinusta itsevarmemman myös palkkaneuvotteluissa, jolloin vältyt liian pieneen palkkaan tyytymiseltä.

Myös työkokemuksellasi on olennainen merkitys. Jos sinulla on jo olennaista työkokemusta, sopeudut uuteen työtehtävääsi nopeammin kuin vastavalmistunut henkilö ilman työkokemusta. Mitä enemmän sinulla on olennaista työkokemusta uuteen tehtävään, sitä vähemmän uuden työnantajan tarvitsee käyttää aikaa ja resursseja perehdyttämiseen ja uuden opettamiseen. Tämä tarjoaa työnantajalle pienemmän riskin, koska he voivat luottaa sinun osaamiseesi ja saat uudesta työstä kiinni nopeammin kuin henkilö, joka täytyy perehdyttää aivan alusta asti. Huomioi tämä myös palkkatarjousta miettiessäsi ja muista kommunikoida työkokemuksestasi ja sen hyödyistä myös haastattelussa.

Ennen kun neuvottelet palkastasi haastattelussa, tulee sinun valmistautua huolellisesti. Mieti etukäteen, mitkä ovat vahvuuksiasi ja kerro niistä rohkeasti, kun istut neuvottelupöydän ääreen. On fiksua harjoitella muutamia perusteluja, jotka tukevat palkkapyyntöäsi. Näihin voi sisältyä esimerkiksi listaus olennaisesta osaamisestasi tai muista syistä, miksi ansaitset pyytämäsi palkan. Hyvä valmistautuminen ja omien vahvuuksien sisäistäminen auttavat sinua uskomaan itseesi ja luottamaan siihen, että ansaitset pyytämäsi palkan.

On myös hyödyllistä ottaa etukäteen selvää, mikä on oman alasi keskipalkka ja millaisia palkkoja alasi eri tason rooleista maksetaan. Löydät tähän vastauksia netistä. Tämä auttaa sinua saamaan hyvän käsityksen siitä, mikä on tyypillinen palkkahaitari kyseisessä roolissa. Näin osaat varautua paremmin siihen, millaista palkkaa voit olettaa työnantajan ehdottavan. Voit myös käyttää alasi palkkahaitaria perusteluna pyytämällesi palkalle, mikäli työnantajan ehdottama palkka jää alhaiseksi siihen verrattuna.

2. Älä aseta itseäsi liian matalalle

Kun ole tutkinut alasi palkkahaarukkaa, on sinulla luultavasti jonkinlainen käsitys siitä, millaista palkkaa itse haluaisit ansaita. Aseta kuitenkin aina korkeampi summa kuin mitä olet alun perin ajatellut. Mutta miksi? Usein neuvottelukumppanisi vastaa pyyntöösi jollakin alhaisemmalla summalla. Vastapuoli kokee myös saavansa paremman lopputuloksen, jos palkka on alhaisempi kuin palkkaneuvottelussa alun perin pyytämäsi summa. Varaudu siis aina tulemaan alaspäin alkuperäisestä palkkapyynnöstäsi.

Pyytämällä aluksi korkeampaa palkkaa kuin olisit itse ajatellut, saat myös nopeammin palkkaa, johon olet tyytyväinen. Asettaessasi itsesi hieman korkeammalle, voivat neuvottelut päättyä huomattavasti lähemmäs alun perin miettimääsi palkkaa ja näin vältyt tyytymästä liian matalaan lopputulokseen. Kyseessä on win-win-tilanne molemmille osapuolille, kun myös työnantaja kokee päässeensä neuvottelussa lähemmäs omaa tarjoustaan.

Kun neuvotellaan palkkaa haastattelussa, on tärkeää muistaa yksi asia: älä pelkää pyytää liikaa. On tärkeää oikeasti uskoa, että olet pyytämäsi palkan arvoinen. Pyydä sellaista palkkaa, johon olet oikeasti tyytyväinen ja joka on mielestäsi sopiva korvaus tekemästäsi työstä. Älä ujostele turhaan, vaan uskalla pyytää tarpeeksi korkeaa summaa. Menetät loistavan tilaisuuden saada korkeammat kuukausitulot, jos et uskalla neuvotella.

Uuden roolin kohdalla kannattaa miettiä etukäteen, mikä on sellainen palkkatarjous, jota et halua hyväksyä. Tämä summa voi perustua esimerkiksi elämisen kuluihin, alasi yleiseen palkkatasoon tai omaan mielipiteeseesi siitä, mikä on sinulle riittävän hyvä palkkataso. Pidä tämä summa mielessäsi myös haastattelussa ja uskalla sanoa ei, mikäli työnantajan palkkatarjous jää alle tämän summan.

3. Anna oma palkkaehdotuksesi ensimmäisenä

Ensimmäinen pöydällä oleva summa on ratkaiseva, koska se antaa pohjan palkkaneuvottelulle. Tämä summa antaa työnantajalle kuvan siitä, millaista palkkaa olet ajatellut ja mihin olisit tyytyväinen. Pidä huoli, ettei antamasi summa ole liian matala, koska tästä summasta on vaikea enää päästä ylöspäin. Sen sijaan alaspäin on helppo liikkua. Jos annat työnantajasi tehdä ensimmäisen tarjouksen, joka osoittautuu paljon alhaisemmaksi kuin mitä sinulla on mielessäsi, myös lopullinen palkkasi uhkaa jäädä matalammaksi.

Kun palkasta neuvotellaan haastattelussa, on parempi antaa mahdollisimman tarkka summa, esimerkiksi 3150 € eikä 3000 €. Tämä antaa vaikutelman, että olet tehnyt perusteellisen tutkimuksen palkkatasosta ja tiedät hyvin oman arvosi. Se antaa vaikutelman, että pyytämäsi summan takana on kattava perustelu. Ympäripyöreä palkkapyyntö tai palkkahaitari voi antaa kuvan, että et itsekään oikein tiedä mitä sinun kuuluisi saada kyseisestä työstä. Tällöin menetät uskottavuuttasi ja neuvotteluvalttejasi työnantajan silmissä.

Palkkapyyntö kannattaa pohjata alasi yleiseen palkkatasoon eikä pelkästään omaan aiempaan palkkaasi. Työnantajan näkökulmasta on olennaisempaa, millaista palkkaa alalla yleisesti tarjotaan kyseisestä työtehtävästä, kuin millaista palkkaa juuri sinä olet saanut aiemmin syystä tai toisesta.

Tee siis aloite ja ole ensimmäinen, joka laittaa summan pöydälle. Tämä antaa sinulle paljon enemmän valtaa keskustelun jatkokulkuun, ja lisäät mahdollisuuksiasi onnistuneeseen palkankorotukseen. Itsevarmuus auttaa sinua pääsemään neuvotteluissa lähemmäksi haluamaasi palkkaa.

4. Esitä hyvät perustelut ehdottamallesi summalle

Teetkö sinä haastattelussa palkkaehdotuksen? Mietitkö, kuinka neuvotella palkasta onnistuneesti? Tässä tilanteessa on aina hyvä olla vahvat perustelut tukenasi. Käytä perusteluissa hyödyksi olennaista työkokemustasi, omaa osaamistasi sekä muita taitoja, jotka tekevät sinusta arvokkaan työntekijän. Mitä paremmat perustelut sinulla on, sitä vakuuttavampi olet. Hyvät perustelut tukevat pyytämääsi palkkaa ja auttavat myös työnantajaa ymmärtämään, miksi ansaitsisit pyytämäsi palkan.

Kun neuvottelet palkkaa haastattelussa, voit korostaa vahvuuksia, joilla osoitat lisäarvosi yritykselle. Onko sinulla roolin kannalta merkittävää osaamista? Ehkä olet jo työssä tarvittavan teknisen ohjelmiston kokenut käyttäjä, joten et tarvitse perehdytystä ja työsi on tehokkaampaa alusta alkaen. Anna konkreettisia esimerkkejä ja osoita, miten kokemuksesi hyödyttää yritystä. Näin osoitat, miksi työnantajasi pitäisi maksaa sinulle enemmän kuin mitä hänellä on ehkä alun perin ollut mielessä, ja voit vakuuttaa hänet nopeammin.

Perusteluita voi olla helpompi keksiä sen mukaan, mitä enemmän työkokemusta sinulle on kertynyt kyseiseltä alalta. Muista kuitenkin, että voit hyödyntää perusteluissa myös olennaista koulutustasi, muita ominaisuuksia, kuten koulusta opittuja organisointitaitoja, tai mistä tahansa muualta opittuja taitoja. Olennaista on osata yhdistää näiden taitojen tuoma hyöty hakemaasi työtehtävään ja perustella tämä uskottavasti.

Jos tiedät jännittäväsi palkasta neuvottelua haastattelussa, tee itsellesi selkeät muistiinpanot. Lisää muistiinpanoihin myös perustelut, jotta voit palata niihin tarvittaessa. Tämä varmistaa, että muista tuoda kaikki tärkeät pointtisi esiin, vaikka keskustelutilanne jännittäisi ja unohtaisit puolet siitä, mitä halusit alun perin sanoa.

5. Kysy kysymyksiä

Älä tyydy haastattelun ensimmäiseen palkkatarjoukseen, ellei summa ole juuri sellainen mitä halusitkin. Jos jäät miettimään hetken asiaa, voi olla, että neuvottelukumppanisi päätyy parantamaan tarjoustaan nähdessään reaktiosi.

Jos et saa haluamaasi vastausta tarjoukseesi, avointen kysymysten esittäminen on hyvä tapa pitää keskustelu käynnissä ja saavuttaa enemmän. Voit miettiä kysymyksiä, kuten "Miten pääsisimme lähemmäksi toisiamme?" tai "Miten päädyit tähän tarjoukseen?" Avoimet kysymykset antavat sinulle enemmän tietoa siitä, mihin työnantajasi on perustanut antamansa palkkatarjouksen. Esittämällä kysymyksiä voit saada arvokasta tietoa työnantajan näkökulmasta ja ymmärtää paremmin, miksi he tarjoavat juuri kyseistä summaa. Kun ymmärrät tilannetta paremmin, voit myös helpommin perustella omasta näkökulmastasi, miksi koet ansaitsevasi enemmän.

Kysymyksillä osoitat, että olet halukas selvittämään asian yhdessä, jolloin palkkaneuvottelu sujuu sujuvammin. Keskustele aina asiallisesti ja positiivisella sävyllä. Vaikka työnantaja ei hyväksyisi tarjoustasi, se ei tarkoita, ettetkö voisi yrittää perustella puoltasi uudelleen ja saada vastapuoli tulemaan vastatarjouksessaan ylöspäin.

Voit suunnitella jo etukäteen muutamia kysymyksiä, joilla voit saada keskustelua vietyä haluamaasi suuntaan, jos tarjottu palkkasumma ei miellytä sinua. Kysymysten kysyminen voi olla myös hyvä tapa saada pieni lisähetki omien argumenttiesi kokoamiseen, jotta osaat vastata tarjoukseen vakuuttavan.

Luo ammattimainen CV nyt

6. Pidä korvasi auki

Se, mitä sanot ja mitä kysyt, on toki tärkeää, mutta myös hyvät kuuntelutaidot ovat hyödylliset palkkaneuvotteluissa. Kuuntele, mitä keskustelukumppanisi sanoo ja paina kaikki tiedot tarkasti mieleesi. Näin saat arvokasta tietoa yrityksen tarpeista ja varmistat, että voit käyttää tietoa hyödyksesi.

Huomioi toisen näkökulma ja ajattele myös vastapuolin tunteita, ajatuksia ja intressejä. Kun keskityt kuuntelemaan vastapuolta, voit bongata keskustelusta uusia asioita, joita voit käyttää hyödyksi neuvottelussa. Pyri tarttumaan keskustelussa sellaisiin asioihin, joiden avulla voit osoittaa olevasi hyödyllinen ja tärkeä lisä yritykselle. Tämä auttaa sinua taas yhden askeleen lähemmäs molemmille sopivaa sopimusta.

Älä pelkää kieltävää vastausta, koska tämä on usein vasta palkkaneuvottelun alkupiste. Kuuntele neuvottelukumppanisi vasta-argumentit kieltävään vastaukseen. Pyri kumoamaan näitä argumentteja omilla perusteluillasi, jotta saat vastapuolen tarjousta liikutettua ylöspäin. Vaikka et pääsisi palkkaneuvottelussa haluamaasi pisteeseen, antaa kuunteleminen tärkeitä oppeja työnantajan näkökulmasta. Pistämällä mieleen työnantajan olennaisimmat argumentit, voit tulevaisuudessa varautua niihin entistä paremmin.

7. Älä keskity pelkkään palkkaan

Usein mietimme, miten neuvotella palkka korkeammaksi, mutta unohdamme, että myös tietyt edut voivat olla palkanarvoisia. Jos korkeampi palkka ei ole yrityksen puolesta mahdollinen, voit miettiä, minkälaiset edut toisivat lisäarvoa sinulle. Voit neuvotella esimerkiksi mahdollisuutta osallistua tietylle kurssille, enemmän lomapäiviä, mahdollisuutta työskennellä kotoa käsin, joustavia työaikoja tai uusia työtehtäviä.

Mieti omasta näkökulmastasi tärkeimpiä etuja. Joillekin etätyömahdollisuus voi olla korvaamattoman tärkeää, kun taas toinen arvostaa ylimääräisiä lomapäiviä. Jos työnantaja ei pääse palkassa haluamallesi tasolle, voi työnantajan olla helpompi myöntyä tiettyihin lisäetuihin korkeamman palkan sijasta, ja näin löydätte molempia tyydyttävän ratkaisun. Jotkut edut voivat olla sinulle jopa tärkeämpiä kuin palkka, joten valmistaudu neuvottelemaan myös niistä. Voit listata itsellesi tärkeimpiä etuja, jotta sinun on helppo ottaa ne puheeksi palkkaneuvottelun aikana.

Älä kuitenkaan luovuta, vaikka ensimmäinen palkkaneuvottelusi ei mene toiveidesi mukaan. Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi onnistua seuraavalla kerralla. Mitä enemmän saat kokemusta neuvotteluista, sitä helpommin se sujuu seuraavalla kerralla. Korkeampi palkka ei ehkä ole juuri nyt ulottuvillasi, mutta neuvottelemalla itsellesi hyvät edut voit luoda silti sinua tyydyttävän sopimuksen.

8. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele

Valmistaudu perusteellisesti, jotta osaat neuvotella palkasta onnistuneesti. Hyvä valmistautuminen tekee sinusta sanavalmiin ja vakuuttavan neuvottelijan. Olet uskottavampi työnantajan silmissä, kun tulet neuvottelutilanteeseen hyvin valmistautuneena. Mitä paremmin koet itse olevasi valmistautunut, sitä itsevarmempi myös olet. Tämä välittyy nopeasti myös itse neuvottelussa. Itsevarma olemus auttaa sinua viemään omaa etuasi eteenpäin ja neuvottelemaan rohkeasti.

Miten palkkaneuvotteluun tulisi sitten valmistautua? Voit kirjoittaa ylös, mitä haluat sanoa, ja harjoitella keskustelua peilin edessä tai ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Voit listata itsellesi tärkeimpiä perusteluita valmiiksi, jotta muistat ne myös palkkaneuvottelussa. Voit myös miettiä vastauksia valmiiksi vastaväitteisiin, joita voit odottaa kuulevasi neuvottelukumppanisi suusta.

Näiden vaiheiden harjoittelu saa sinut tuntemaan olosi rennommaksi todellisessa neuvottelussa. Kun tunnet hallitsevasi tilannetta, aloitat keskustelun itsevarmemmin, jolloin vaikutat vahvemmalta ja saavutat parempia tuloksia. Hyvä valmistelu vähentää usein jännitystä, koska tiedät itsekin, että olet varautunut tilanteeseen ja tiedät mitä sanoa. Hyvä valmistautuminen kannattaa, koska se voi olla avaintekijä korkeamman palkan saavuttamiseen!

Luo ammattimainen CV nyt

9. Tee kirjallinen sopimus palkkaneuvotteluiden tuloksesta

Oletteko päässeet siihen pisteeseen, että teillä on yhteisymmärrys tulevasta palkastasi, ja olette molemmat tyytyväisiä? Erinomaista työtä! Varmista nyt, että saat tehdyn sopimuksen kirjallisena. Voit kirjata mukaan myös muita keskustelemianne asioita, kuten työnkuvan tai mahdolliset lisäedut. Kirjallinen sopimus varmistaa, ettei myöhemmin tule epäselvyyksiä siitä, mitä sovittiin tai ei sovittu. Se poistaa väärinkäsitysten vaaran ja jättää molemmille osapuolille selkeän todisteen sovituista asioista.

Varmista myös, että molemmat osapuolet allekirjoittavat asiakirjan. Tämä tekee sopimuksesta pätevän ja tuo turvaa siihen, että sopimuksesta pidetään kiinni. Näin sinun ei tarvitse stressata jälkeenpäin, että saatko varmasti neuvottelemasi palkan ja toteutuuko sopimus oikeasti.

Kun noudatat näitä yhdeksää vinkkiä, olet vahvoilla seuraavan haastattelusi palkkaneuvottelussa. Kun tiedät, miten neuvotella palkasta, pääset myös todennäköisemmin lähemmäs haluamaasi palkkaa. Valmistaudu palkkaneuvotteluun hyvin, muista oma arvosi ja keskustele itsevarmasti, niin pärjäät varmasti. Muista, että jännittäminen on normaalia ja kukaan ei ole seppä syntyessään, kun kyse on palkkaneuvotteluista. Vaikka ensimmäinen neuvottelu menisi mönkään, opit jokaisesta kerrasta jotain uutta seuraavaa neuvottelua varten!

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin