Strategiat työnhakuun irtisanotuksi tulemisen jälkeen

Jos olet hiljattain joutunut irtisanotuksi, paluu Suomen työmarkkinoille voi tuntua ylivoimaiselta. On kuitenkin tärkeää, ettet anna vastoinkäymisten pidätellä itseäsi. Pidä tätä sen sijaan tilaisuutena tutkia uusia ja jännittäviä urapolkuja. Ymmärrämme, että työnhaun aloittaminen uudelleen voi olla haastavaa, etenkin jos olet ollut pitkään edellisessä roolissasi. Siitä on myös saattanut kulua jonkin aikaa, kun olet viimeksi joutunut kirjoittamaan ansioluetteloa tai etsimään uutta työpaikkaa. Jotta voisimme opastaa sinua tässä siirtymävaiheessa, olemme koonneet alle kahdeksan käytännön vinkkiä, jotka helpottavat työnhakua ja auttavat sinua saavuttamaan uratavoitteesi.

Mitä irtisanotuksi tuleminen tarkoittaa?

Irtisanotuksi tuleminen tarkoittaa työntekijöiden irtisanomista eri liiketoiminnallisista syistä. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi liiketoiminnan laskusuhdanne, yrityksen siirtyminen muualle, yritystoiminnan lopettaminen tai toimintatapojen muuttaminen. Se voi myös tapahtua, jos työsi voidaan tehdä eri tavalla, esimerkiksi teknologian tai ulkoistamisen avulla, tai jos yritys tarvitsee entistä vähemmän työntekijöitä samaan työhön. Jos työtehtäväsi ei ole enää tarpeellinen yritykselle, saatat joutua irtisanotuksi.

Lisätietoja saat tästä artikkelista, joka käsittelee irtisanomisaikoja Suomen Työsopimuslain puutteissa.

Kuinka pian irtisanotuksi tulemisen jälkeen voin aloittaa uuden työn?

Kun sinut on irtisanottu, uuden työn aloitus riippuu sopimusehdoistasi. Jos sopimuksessa ei ole rajoittavia lausekkeita, voit aloittaa heti irtisanomisajan päätyttyä. Irtisanomisajan sijasta maksettava korvaus voi mahdollistaa välittömän aloittamisen, mutta varo irtisanomisen jälkeisiä rajoituksia. Tarkista aina sopimuksestasi "rajoittavia ehtoja" koskevat tiedot.

8 vinkkiä työpaikan löytämiseen irtisanotuksi tulemisen jälkeen

Katso alla olevat vinkit, joissa kerrotaan vaiheittain, mitä tehdä irtisanotuksi tulemisen jälkeen:

1. Löydä oma hopeareunuksesi

Irtisanotuksi tuleminen on stressaavaa aikaa jokaisen elämässä. Ei siis ole yllätys, että se voi vaikuttaa motivaatioon ja itseluottamukseen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että se ei ole sinun vikasi. Siksi sinun on tehtävä parhaasi pysyäksesi positiivisena ja lähestyä työnhakua oikealla asenteella. Loppujen lopuksi se voi auttaa sinua menestymään! Ajattele sitä tilaisuutena ottaa vähän aikaa vapaata ja miettiä, mitä haluat tehdä. Ymmärrämme, että voi olla vaikeaa pysyä positiivisena, kun olet työttömänä. Voit kuitenkin aloittaa kokonaan uuden uran.

2. Käytä aikaa sopivan työpaikan löytämiseen

Ajatus työttömyydestä voi tuntua pelottavalta. Mutta hyppääminen uudelle uralle, jota et halua, ei tunnu yhtään paremmalta, joten älä kiirehdi. Aloita laatimalla luettelo työpaikoista, joista pidät. Saatat jopa haluta käyttää aikaa uudelleenkouluttautumiseen, käydä verkkokurssin tai vaihtaa alaa kokonaan. Tämä on tilaisuus keskittyä itseesi ja pohtia, mitä haluat uraltasi. Jos olet edelleen epävarma, kannattaa ehkä kääntyä uravalmentajan puoleen. Yrityksesi voi tarjota tätä osana irtisanomispakettia.

3. Päivitä ansioluettelosi

Ensimmäinen tärkeä askel työnhaussa on hyvän CV:n laatiminen. Riippuen siitä, kuinka kauan olit edellisessä tehtävässäsi, ansioluettelosi saattaa tarvita perusteellista päivitystä. Se edellyttää, että kirjoitat vahvan avauspuheenvuoron, jossa selität, kuka olet ja mitä voit tarjota yritykselle. Muista, että sinun on räätälöitävä ansioluettelosi jokaiseen tehtävään, jota haet. Säilytä siis itselläsi sellainen pääkappale, jota voit muokata, kun haet eri työpaikkoja irtisanomisen jälkeen.

4. Nosta kissa pöydälle

Sinun ei tarvitse miettiä asiaa kovinkaan paljon, mutta ansioluettelossa on hyvä viitata irtisanotuksi tulemiseen. Muista, ettei sitä tarvitse hävetä.

Jos olet jo lähtenyt yrityksestä, sinun kannattaa mainita työkokemusosiossa työsopimuksesi päättymispäivä. Selventääksesi, että et vain lähtenyt, sinun kannattaa lisätä alle lause, jossa selität, mitä tapahtui. Voit esimerkiksi sanoa näin: Suuremman yrityksen kanssa tapahtuneen fuusion vuoksi tehtävää, johon minut palkattiin, ei ole enää olemassa.

5. Ole valmis työhaastatteluun

Irtisanotuksi tuleminen ei ole mikään häpeällinen asia. Usein ammattilaiset kuitenkin haluavat salata sen tulevilta työnantajilta. He kuitenkin todennäköisesti kysyvät jossain vaiheessa, miksi päätit jättää edellisen työtehtäväsi. Valmistaudu vastaamaan ennen haastattelua tai tapaamista, jotta voit selittää rekrytoijalle selkeästi, mitä tapahtui. Valmistautumalla tähän etukäteen varmistat, että annat vastauksesi itsevarmasti rekrytoijan tai rekrytointipäällikön haastattelussa.

6. Hyödynnä verkostoasi

Olet ehkä rakentanut vahvan verkoston vuosien varrella. Älä siis pelkää hyödyntää sitä. Voit käyttää LinkedInin tai Facebookin kaltaisia alustoja ja ottaa yhteyttä entisiin kollegoihisi tai ystäviisi ja kysyä, tietävätkö he työpaikoista, jotka sopivat taitoihisi. Voit myös osallistua alan tapahtumiin ja tavata samanhenkisiä ammattilaisia. Näin voit laajentaa verkostoasi ja kysellä työmahdollisuuksista. Muista ottaa mukaan kopio ajantasaisesta ansioluettelostasi.

7. Osallistu alan tapahtumiin

Osallistu alakohtaisiin verkostoitumistapahtumiin tai virtuaalisiin tapaamisiin. Yhteydenpito oman alasi ammattilaisiin voi avata ovia mahdollisiin työmahdollisuuksiin ja antaa arvokasta tietoa työmarkkinoiden nykytrendistä. Muista, että johdonmukaisuus ja sinnikkyys ovat avainasemassa työnhaussa.

8. Hyödynnä verkko-oppimismahdollisuudet

Harkitse verkkokurssien suorittamista taitojesi parantamiseksi tai uusien taitojen hankkimiseksi. LinkedIn Learningin, Udemyn tai Courseran kaltaiset alustat tarjoavat erilaisia kursseja, joiden avulla voit parantaa asemaasi työnhaussa.

Loppusanat

Irtisanotuksi tuleminen on haastavaa, mutta voit selviytyä työmarkkinoilla menestyksekkäästi positiivisella suhtautumisella, strategisella työnhaulla ja räätälöidyllä ansioluettelolla. Kerro avoimesti irtisanotuksi tulemisesta CV:ssäsi, valmistaudu haastatteluihin ja hyödynnä verkostoasi. Osallistu alan tapahtumiin ja harkitse jatkuvaa oppimista lisätäksesi vetovoimaasi. Muista, että taitojesi ja asiantuntemuksesi esille tuominen voi olla tärkeämpää kuin irtisanomiset tai työsuhteen puutteet CV:ssäsi.

Kertauksena

Luo terävä henkilökohtainen profiili: Tiivistä osaamisesi sekä uniikit taitosi alle 70 sanaan. Tee siitä kiehtova!

Korosta kovia ja pehmeitä taitoja: Esittele käytännön taitojasi sekä ihmissuhdetaitojasi. Ne ovat molemmat erittäin tärkeitä.

Kerro työkokemuksestasi yksityiskohtaisesti: Käytä käänteistä aikajärjestystä. Lisää lyhyt kuvaus roolista ja mitattavia tuloksia.

Älä aliarvioi koulutusta: Listaa olennaisia akateemisia koulutuksia ja saavutuksia, varsinkin jos olet uusi alalla.

Hyödynnä epätyypillisiä kokemuksia: Ei virallista työhistoriaa? Keskity vapaaehtoistyöhön tai työharjoitteluihin ja niihin taitoihin, joita olet oppinut.

Mitä seuraavaksi?

Olitpa sitten etsimässä urasi muutosta, uutta työpaikkaa tai vain tutkimassa mahdollisuuksia, tarjoamme sinulle erilaisia työhakemus- ja CV-malleja, joiden avulla pääset alkuun. Jos haluat henkilökohtaista apua, ammattitaitoiset kirjoittajamme ovat palveluksessasi. Tutustu CV:n kirjoituspalveluihimme saadaksesi lisätietoja.

Jos aloitat tyhjästä, voit myös lukea artikkelimme siitä, miten kirjoittaa ansioluettelo, jos sinulla ei ole kokemusta.

Tarvitsetko CV-mallin? Meillä on sisäänrakennettu CV-työkalu, jonka avulla voit luoda ansioluettelon tyhjästä tai valita yhden yli 100:sta ammattilaisten luomasta CV-esimerkistä.

Luo ammattimainen CV nyt

UKK

Voinko ottaa toisen työpaikan vastaan irtisanomisaikana?

Kyllä, voit tutkia uusia työmahdollisuuksia irtisanomisaikana. Varmista kuitenkin, että täytät nykyisen työnantajasi velvoitteet, jotta siirtymävaihe on sujuva.

Tutustu tästä artikkelista Työsopimuslain mukaisiin irtisanoutumisaikoihin.

Kuinka pitkä irtisanomisaika on?

Suomen Työsopimuslain mukaan työnantajan irtisanoessa työntekijän irtisanomisaika on 14 päivää alle vuoden kestäneissä työsuhteissa, kuukausi kun työsuhde on kestänyt 1–4 vuotta, 2 kuukautta kun työsuhde on kestänyt 4–8 vuotta, 4 kuukautta kun työsuhde on kestänyt 8–12 vuotta, ja 6 kuukautta kun työsuhde on kestänyt yli 12 vuotta. Näistä ehdoista voidaan poiketa, mikäli työehtosopimuksessasi on määritelty toisin.

Miten selitän irtisanotuksi tulemisen haastattelussa?

Ole rehellinen ja avoin, kun kerrot irtisanomisesta haastattelussa. Voit selittää irtisanomisen syyt ja sen, miten et voinut vaikuttaa siihen. Voit myös korostaa edellisessä tehtävässä hankkimiasi taitoja, kokemusta ja sitä, miten voit soveltaa niitä uudessa tehtävässä.

Kannattaako irtisanotuksi tuleminen merkitä CV:hen?

Kyllä, sisällytä se työhistoriaasi. Selitä lyhyesti olosuhteet ja keskity hankittuihin taitoihin. Tämä osoittaa ammattitaitoa ja voi olla puhutteleva seikka haastatteluissa urahaasteiden voittamisesta.

Mitkä ovat lailliset oikeuteni irtisanotuksi tulemisen yhteydessä?

Irtisanotuksi tullessa kannattaa tarkistaa omat lailliset oikeudet Työsopimuslaista. Työntekijän irtisanomiseen vaaditaan vahvat perustelut. Näitä voivat olla esimerkiksi yrityksen tuotannolliset tai taloudelliset syyt ja henkilöperäiset syyt, joihin sisältyy työvelvoitteiden rikkominen tai laiminlyönti.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin