Tätä et tiennyt CV:stä - 5 vinkkiä erottua joukosta

Tiesitkö, että työnantaja saattaa selata jopa sata ansioluetteloa päivässä? Aika jonka rekrytoija käyttää ansioluettelon tarkasteluun on CV-läjän keskellä valitettavan lyhyt, kuuleman mukaan keskimäärin vain noin seitsemän sekuntia.

Vaikutus tulee tehdä nopeasti - pelkän silmäilyn tulisi riittää vakuuttamaan työnantaja työnhakijan pätevyydestä. Miten tässä voi onnistua? Jatka lukemista niin kerromme.

CV, eli ansioluettelo on työnhaun tärkein dokumentti saatekirjeen lisäksi. Siitä työnantaja voi helposti silmäillä hakijan työ- ja koulutushistoriaa sekä muita taitoja.

Pekka Suhonen henkilöstöpalvelu Wellpackista käsittelee päivittäin kymmeniä työhakemuksia. Nyt hän kertoo hitit ja hudit, mikä CV:ssä kiinnittää hänen huomionsa positiivisella tavalla ja mikä negatiivisella.

Wellpack on vuonna 2013 perustettu Helsingissä sijaitseva henkilöstöpalvelualan yritys. Vuosittain Wellpack työllistää jopa 300 työntekijää.

Näistä kannattaa kertoa

Hyvä CV on selkeä helppolukuinen käyntikortti, josta on helppo nähdä henkilön työprofiili. Välillä näkee hyviä nostoja, jotka tekevät CV:stä paremman.

"Asioita, joista törmää harvemmin kerrottavan ovat esimerkiksi tunnetaidot. Jos osaa hyvin kiteyttää oman persoonansa muutamalla sanalla voi sillä erottua edukseen. Välillä näkee myös puhuttavan kyvystä sopeutua muutoksiin tai kehittää uusia tapoja prosessien läpivientiin. Tällainen tekee tietty vaikutuksen”, kertoo Suhonen

Selkeimmillään CV on silloin, kun asiat ovat esitelty luetteloissa. Luetteloista on helppo selailla hakijan profiilia.

CV on lähes hyödytön, jos..

Suhonen mainitsee muutaman yleisen virheen, jotka vaikuttavat CV:n menestykseen negatiivisesti:

Työhistorian merkitseminen

“Jos työhistoriaa ei ole listattu järjestykseen, vaan työjaksot ovat sekaisin, on henkilön työhistoriaa hankalaa tulkita. Työkokemuksen listaaminen uusimmasta vanhimpaan helpottaa työtämme valtavasti ja parantaa CV:n läpimenomahdollisuuksia”, kertoo Suhonen.

Visuaalisuus

“Visuaalisuus ja normaalista poikkeaminen ovat suotavaa, mutta siinä on aina riski mokata pahasti. Jos aika CV:n kanssa kuluu sen tulkintaan eikä niinkään tutkiskeluun, on ajettu väärään suuntaan.”

Saman CV:n käyttäminen kaikissa hakemuksissa

“Sen huomaa kyllä heti, kun CV:tä ei ole räätälöity kyseistä työtehtävää varten, vaan se on massalähetetty samanlaisena useaan eri työpaikkaan. Tilanne on hakijan kannalta huono. Varsinaista intohimoa ja sitoutumista kyseistä työtehtävää kohtaan on vaikea havaita, jos ei ole nähty sitä vaivaa, että työhakemus ja CV olisi yhtään räätälöity.”, kertoo Suhonen.

Jotta pääsee työnhaun ensimmäisestä portista sisään, tulee vakuuttaa työnantaja siitä, että on todella kiinnostunut kyseisestä työpaikasta ja tuo lisäarvoa kohdeyritykselle.

5 CV-vinkkiä erottua joukosta

1. Lyhyt ja ytimekäs

Nyrkkisääntö: mitä tiiviimpään pakettiin saat kaiken oleellisen mahtumaan - sitä parempi.

Joskus kuvittelee, että on hyväksi kirjata jokainen työjakso CV:een, jotta välittää työnantajalle kuvan ahkeruudesta. Kannattaa kuitenkin miettiä uudestaan. CV on hakijan näyteikkuna, joka vilkuillaan usein läpi korkeintaan kymmenissä sekunneissa. Haluat, että työnantaja keskittyy tärkeimpiin kohtiin.

Kirjaa siis CV:een haettavan työpaikan kannalta tärkeät työpaikat. Tai pyri ainakin korostamaan niitä verrattuna muihin.

Toki jos työurasi on vasta alussa ja kokemusta ei ole ehtinyt kertyä on järkevää laittaa mukaan kaikki mahdollinen kokemus. Tällöin voi miettiä sisälsikö aiempi työkokemus jotakin, joka erityisesti näyttäytyisi eduksi kyseiseen työpaikkaan hakiessa ja nostaa ne pointit framille.

Kun rekrytoija selaa CV:itä koko päivän on hänen entistä vaikeampi bongata hyvin laajasti esitellystä työhistoriasta ne tärkeimmät kohdat ja valitettava fakta on, että CV:si voi jäädä vähälle huomiolle jos työhistoria on esitelty kymmenillä eri riveillä.

2. Ei niin suomalaiseen tapaan - kerro saavutuksesi!

Suomalaisille tyypillinen nöyryys ja takarivissä hiljaa pysyttely ei CV:n kohdalla kannata. Toitko edelliseen työpaikkaasi jotakin erityistä osaamista, joka valjastettiin käyttöön? Paraniko tuotannon tehokkuus tai yrityksen myynti sinun työsi ansiosta x määrällä?

Tällaisista saavutuksista ei kannata CV:ssä vaieta. Varsinkin jos niillä on yhteys haettavaan työpaikkaan. Saavutusten ansiosta voit jäädä elämään rekrytoijan mieleen kaikkien hakemusten joukosta.

Saavutukset korostavat sitä seikkaa, että sinusta on arvoa tulevalle työnantajalle. Koko rekrytoinnin takana on lopulta työnantajan pyrkimys parantaa toimintaansa uuden työntekijän tarjoamien taitojen avulla.

3. Visuaalisuuden tärkeydestä kiistellään - mutta siihen kannattaa panostaa

Kun työnantajan puolelta rekrytointia hoitava henkilö lukee päivässä 100 CV:tä, iskee väkisinkin vauhtisokeus. Miten sitten voi selättää rekrytoijan heikentyneen keskittymiskyvyn?

Visuaalisuus on vastaus. Visuaalisesti tyylikäs CV herättää väsyneessäkin rekrytoijassa innostusta ja kiinnostus CV:tä kohtaan kasvaa.

Älä kuitenkaan tee CV:stä sateenkaaren tai kameleontin väristä - vaan pyri pitämään se ammattimaisen tyylikkäänä. Liian räikeä CV saattaa aiheuttaa juuri päinvastaisen reaktion rekrytoijassa, eikä hän otakaan sitä tosissaan.

Valitettava fakta, mutta yksinkertainen A4:selle listattu väritön ja kuvaton CV saattaa mennä rekrytoijalta täysin ohi, vaikka sisältö sinällään olisikin kunnossa. Pyri jäämään CV:n tyylillä rekrytoijan mieleen - positiivisella tavalla.

Täydellisen CV:n visuaalinen ilme on linjassa haetun työpaikan kanssa. Luovan alan työpaikassa CV:kin voi olla luova.

4. Käytä CV:n luomiseen tarkoitettua työkalua

Ansioluettelon luonti verkon CV-koneella on nykyään todella yleistä. Niiden käyttö on suositeltavaa, jotta pysyy kilpailussa mukana muiden työnhakijoiden kanssa.

Verkosta löytyy erilaisia alustoja tyylikkään ja selkeän ansioluettelon luomiseen. CVMaker.fi tarjoaa käyttöösi työkalun, jolla saat luotua tyylikkäitä ja selkeitä ansioluetteloja helposti ja nopeasti.

Digitaalisuuden myötä CV:ssä tietty visuaalinen tyylikkyys on nykyään oletusarvo, mutta sen luominen itse voi olla vaikeaa. CV-koneen paras puoli onkin ehdottomasti visuaalisesti tyylikäs sekä selkeä lopputulos.

5. IT-taidot, kerro niistä näin

Nykyään on oletusarvo, että Microsoft Wordin tai eri selainten käyttö onnistuu.

Sen sijaan, että tyytyisit vain listaamaan perus tietokoneohjelmia tai -järjestelmiä, avaa mieluummin missä yhteydessä olet niitä käyttänyt. Tämä antaa jo paljon laajemman kuvan siitä, miten taitoa voi hyödyntää työelämässä.

Listan voi myös korvata mainitsemalla, että omaat “edistyneet/kohtalaiset/perustason IT-taidot”.

Jos taas haettavalla työpaikalla ei ole mitään tekemistä IT-taitojen kanssa, ei niistä tarvitse aina mainita mitään. Keskity tällöin työpaikan kannalta tärkeämpiin asioihin.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

Ansioluettelokoneella voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin